Uusi työympäristö, muuttuvat aikataulut, hämmentävä ohjelmarunko, uudet työkaverit, vieras kieli, erilainen ilmasto, erikoinen valikoima lähikaupan hyllyllä ja omituiset vesihanat suihkussa. Rohkeasti vain, kaikki järjestyy. Vakuutuitko?

Luovin kansainväliset liikkuvuudet käynnistettiin keväällä 2022 koronapandemian jälkeen varovaisella innokkuudella. Näin uuden työvuoden kynnyksellä vuoden takainen toiminnan käynnistely tuntuu kaukaiselta. Kansainvälisen toiminnan näkövinkkelistä kulunut vuosi on ollut menestyksekäs: Luovin historiallinen kultamitali Abilympics ammattitaitokilpailuissa, lukuisia uusia avauksia opiskelijaliikkuvuuksissa sekä pitkäaikaisten kumppanuuksien vahvistamista entisestään.

Opiskelijoiden jaksoja olemme toteuttaneet ahkerasti ja monimuotoisesti. Mukana on ollut monialaisia, eri paikkakunnilta koottuja ja alakohtaisia ryhmiä. Olemme ylpeitä pystyessämme mahdollistamaan opiskelijoillemme myös itsenäisempiä jaksoja ulkomailla, jolloin tuki arkeen löytyy täältä meiltä, puhelimen päästä. Opiskelijaliikkuvuudet ovat määrällisesti kasvussa. On ilahduttavaa huomata, että ERASMUS+ jaksot kiinnostavat eripuolilla Luovi-Suomea monipuolisesti eri ammattialoilla. Opiskelijaliikkuvuuksien ohella henkilöstöliikkuvuuksien suosio tänä vuonna oli suuri, ja odotuskerroin taas uusien mahdollisuuksien äärellä on korkealla.

Uusi työvuosi innostaa jo ajatuksen tasolla: kansainvälisessä toiminnassa yksikään päivä ei ole tylsä tai samanlainen. On hyvä muistaa, että kansainvälisyys ei ole pelkkää ulkomaille suuntaavaa työskentelyä, vaan voimme kehittää toimintojamme myös oppimisympäristöistämme käsin. Kaikille perustutkinnoille yhteisessä kansainvälisissä työtehtävissä toimimisen tutkinnonosassa opiskelijat voivat sisällyttää kansainvälisyyttä opintoihinsa monipuolisesti ja tuoda oman osaamisensa näkyviin. Tämä onkin yksi suurista kehityskohteistamme ensi vuodelle.

Mukautuminen uusiin ympäristöihin on aina seikkailu, olitpa sitten ammatillisen erityisoppilaitoksen opiskelija tai kuka tahansa muu toimialasta tai ammatistasi riippumatta. Kuka tahansa meistä jännittää uusia tilanteita tai pohtii epävarmuuksia etukäteen. Kansainvälisessä arjessa haasteilta ei vältytä, eikä niitä ole myöskään syytä väistellä. Onnistumisia on erilaisia. Jokainen, joka tarttuu tilaisuuteen kansainväliselle jaksolle, on jo oppimassa itsestään uutta.

Opiskelijoidemme rohkeus ja innokkuus kansainvälisten kokemuksen kautta oppimiseen on vahva. Palaa kirjoituksen ensimmäiseen kappaleeseen. Nyt on sen kysymyksen aika, mitä koordinaattorina aina kysyn: ”Mikä fiilis? Onko kaikki jo pakattu? Rohkeasti vain, kaikki kyllä järjestyy!”

Miia Tolonen, kansainvälisyyskoordinaattori