Ammatillinen osaaminen ja työmme vaativan erityisen tuen äärellä on päässyt esille Pirkanmaalla TYRSKY-hankkeessa tekemämme kehittämistyön myötä. Täsmätyö ja opiskelijoidemme potentiaali täsmätyöntekijöinä on huomattu ja tietoisuus osaamisestamme on lisääntynyt. Opiskelijamme ovat osallistuneet tapahtumiin ja projekteihin, ja Luovi tunnetaan alueella taas hieman laajemmin. 

Kanssamme yhteistyötä tehneet työpaikat ovat rohkeasti lähteneet kehittämisen toimenpiteisiin ja antaneet kokemuksensa yhteistyöstä kaikkien tietoon. Olemme edenneet rohkeasti ja kasvot asialle antaen. Näin hankkeen viimeisillä metreillä voimme olla tyytyväisiä tekemiseemme ja tuloksiin. Tässä muutamia nostoja saavutuksistamme: 

  • Vahvistimme opetus- ja ohjaushenkilöstön työelämässä toimimisen tapoja lisäämällä tietoa työllistymisen tukiasioista, erityisen tuen osaamisesta ja ohjaamisesta sekä opiskelijoiden potentiaalin näkyvämmäksi tekemisessä.   
  • Kehitimme sisäistä palvelupolkuamme työelämätoimijoiden ja opetustiimien välille.  
  • Veimme tietoa täsmätyöstä ja työllistymisestä työpaikoille lisäten työnantajien tietoa myös palkkauksen tukimahdollisuuksista 
  • Kartoitimme uusia oppimisympäristöjä ja laadittuja sopimuksia ryhmäkohtaisten tarpeiden mukaan. Kumppanuuksia kertyi noin seitsemänkymmentä. Työelämäkäyntejä ja yhteydenottoja kertyi todellisuudessa reilusta enemmän. Kaikista käynneistä ja yhteydenotoista emme keränneet lomakkeita: teimme myös epävirallisempia kahvittelukäyntejä työelämän toiveesta. Aina ei tarvitse toimia tarvelähtöisesti vaan ihan vaikka jutustellen. 

Arkityömme on saanut kehittämisen myötä useita uusia käytäntöjä, joita jo toteutetaan opetustiimeissä ja työelämäpalvelussamme.  Löydät laajemmat materiaalit koottuna Luovin hankesivulta (linkki alla).

Tietoja TYRSKY-hankkeen tuloksista, selitetty kuvatekstissä.
TYRSKY-hankkeessa teimme 40 koulutuksen kehittämisen pilottia, kolme työelämälle suunnattua opasta ja 792 yrityskäyntiä. Osallistimme 709 henkilöä ja pidimme 29 tapahtumaa. Tavoitimme somen kautta yli 50 000 henkilöä. Rakensimme yhdessä yhden luukun palvelumallin tyoelamanrajapinta.fi.

Kaikki Pirkanmaan ammatillisen koulutuksen järjestäjät Työelämän rajapinnassa

Koko hankkeemme päätavoitteena oli luoda Pirkanmaan kattava koulutuksen järjestäjien välinen ekosysteemi, joka vastaa paremmin ja ketterämmin työelämän muuttuviin tarpeisiin. Loimme tyoelamanrajapinta.fi -palvelusivuston, josta voi tavoittaa yhden luukun palvelumallin mukaisesti kaikki yhdeksän pirkanmaalaista toisen asteen ammatillisen koulutuksen järjestäjää. 

Palvelusivustolta löytyy paljon työelämän edustajille suunnattua tietoa erilaisten yritysyhteistyön ja koulutuksen mahdollisuuksista. 

Palaan siis takaisin opetustehtäviin jatkaen aktiivista työelämäyhteistyötä työpaikkojen kanssa. Otan rohkeasti ja ajoissa työllistymisen asiat puheeksi työpaikoilla, kerron täsmätyön mahdollisuuksista ja palkkauksen tukiasioista työnantajille – ja välillä juodaan ihan vaan kahveet. 

Tällä hankepäällikkökokemuksella on nyt aika hiljentyä odottelemaan, josko se Pouta sieltä tulisi ja saisimme uusien hyvien käytänteiden lisäksi jatkaa kehittämistyötä. Kiitos kaikille! 

Jaana Koskinen 
hankepäällikkö
TYRSKY-hanke