EtusivuAjankohtaistaYhteisöllisyyttä ja yhdenvertaisuutta turvallise…

Yhteisöllisyyttä ja yhdenvertaisuutta turvallisemmassa tilassa

Kaksi henkilöä seisoo pöydän takana ja hymyilee.

Helmikuussa Luovi Helsingissä valmistui opiskelijoiden ja opetus- ja ohjaushenkilöstön kanssa yhdessä tehdyt turvallisemman tilan periaatteet.

Toiveenamme on, että turvallisempi ja yhdenvertaisempi tila saa kaikki tiloissamme opiskelevat, työskentelevät tai vierailevat ihmiset tuntemaan olonsa kuulluksi, nähdyksi, kohdatuksi ja turvalliseksi. Periaatteiden tarkoitus on elää ja muovautua säännöllisesti vastaamaan yhteisömme tarpeita.

Yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon teemoissa jatkoimme myös maaliskuussa. Rasisminvastaista viikkoa vietettiin 18.-24.3.2024. Olimme ripotelleet koko kuukauden ajalle teemaan liittyviä keskusteluja ja vierailuita koulullamme.

Yhteisöllisille taukotuokioille saimme vieraaksi Yhdenvertaisuusvaltuutettu Kristina Stenmanin. Syvennyimme tarkemmin yhdenvertaisuuslakiin ja siihen, mitä se käytännössä koulun arjessa tarkoittaa. Opiskelijamme osasivat kertoa, keneen koulussa he voivat ottaa yhteyttä, jos kokevat syrjintää tai häirintää. Vastaus oli tietysti, että keneen tahansa koulun aikuisista. Yhdenvertaisuusvaltuutettu myös kehui meidän turvallisemman tilan periaatteitamme.

Kuva Luovin turvallisemman tilan periaatteista heijastettuna valkokankaalle.

Kahvihetki tarjoaa yhteisöllisyyttä ja uusia tuttavuuksia

Joka perjantai lounaan jälkeen opiskelijat sekä henkilökunta kokoontuvat yhdessä koulumme keskusaukiolle viettämään yhteisöllistä kahvihetkeä. Jokainen luokka tarjoilee kahvit vuorotellen. Kahveille olemme muutamia kertoja kutsuneet myös koulun ulkopuolelta olevia järjestöjä ja verkostoyhteistyö kumppaneita kanssamme kahvittelemaan.

Maaliskuun puolivälissä meille tuli kahvittelemaan MunDuo-hankkeen työntekijä Amrita ja heidän työharjoittelijansa. MunDuo-hankkeen tavoitteena on tarjota kahden kulttuurin nuorille ja nuorille aikuisille tilaa ja monipuolista toimintaa, joka tukee heidän hyvinvointiaan, jossa he voivat tavata toisiaan ja vahvistaa identiteettiään. Hanke haluaa lisätä tietoisuutta ja antaa kahden kulttuurin nuorille ja heidän näkökulmilleen ja tarpeilleen näkyvyyttä sekä kuuluvuutta. Amrita oli valmistellut meille leikkisän, mutta samalla todella informatiivisen tietovisan. Tietovisa herätteli keskustelua siitä, millainen oma kulttuuri-identiteetti voi olla, sekä näkökulmia siihen, miten omia oletuksia ja asenteita voi kyseenalaistaa. Muutamat opiskelijat innostuivatkin hankkeen toiminnasta ja vaihtoivat Amritan kanssa yhteystietoja.

Rasisminvastaisen viikon lopuksi olin koonnut opiskelijoille vielä yhden Kahoot-pelin liittyen siihen, miten me kaikki voimme puuttua rasismiin. Kysymyksissä oli muun muassa tapauksia siitä, miten toimia, jos omaa kaveria tullaan haukkumaan.

Vaikka viime kuukausina olemme erityisesti panostaneet koulumme turvallisuuteen, yhdenvertaisuuteen sekä syrjinnän ehkäisyyn, ei näitä aiheita tulla jatkossakaan unohtamaan.

Ihanaa kevättä!

Leena Ruusu
yhteisöohjaaja
Luovi Helsinki

Edistämme ohjausta ja tukea opiskelijoidemme hyvinvoinnin lisäämiseksi ja sosiaalisen kiinnittymisen parantamiseksi Opiskelijan äänellä -hankkeessa. Hanke toteutetaan 1.1.2023-30.4.2025 Opetushallituksen rahoituksella.