EtusivuAjankohtaistaYhteisön merkitys opiskelijan hyvinvoinnille ja k…

Yhteisön merkitys opiskelijan hyvinvoinnille ja kasvulle

Pitkä paperirulla, johon piirretty ja väritetty ja jonka päällä on värikyniä, takana näkyy myös ihmisten käsi, jotka piirtävät paperiin.

“Kuuntele ymmärtääksesi, älä vastataksesi” on lause, jonka olen toistanut viimeisten kuukausien aikana useasti.  Kun puhumme yhteisöstä ja yhteisöllisyydestä, käy usein niin, että unohdamme miettiä mitä se tarkoittaa.

Yhteisöllisyys rakentuu yhteenkuuluvuuden tunteesta, toisten ihmisten läheisyydestä ja vuorovaikutuksesta. Yhteisöllisyyden perustana on se suhdeverkosto, jonka jäsenet tunnemme ja joiden kanssa jaamme kokemuksemme. Yhteisöllisyys on myös perusta omalle, yksilölliselle kasvullemme. Jokainen yhteisömme luo osan minäkuvastamme, mikä asettaa suuret vaatimukset ihmisten väliselle vuorovaikutukselle ja kommunikaatiolle. Käsitys siitä kuka ja millainen minä olen, muodostuu siitä, miten meitä kohdellaan.

Hyvä yhteisö luo sekä fyysisen että psyykkisen turvallisuudentunteen, joka on edellytyksenä itseensä luottavan, yhteistyökykyisen ja vastuuntuntoisen ihmisen kasvulle. Kun saamme rakkautta, arvostusta ja tunteen siitä, että meitä kuunnellaan, suhtaudumme sekä itseemme että ympäristöömme positiivisemmin.

Vahvistamme yhteisöllisyyttä ja opiskelijoiden hyvinvointia Purje-hankkeessa

Purje – yhteisöllisen opiskeluhuollon kehittäminen -hankkeessa haluamme vahvistaa vaativaa erityistä tukea tarvitsevien oppivelvollisten kiinnittymistä ammatillisiin opintoihin ja ehkäistä kouluakäymättömyyttä. Poissaolot vähenevät, kun opiskelupaikalle on helppo tulla ja yhteisö tukee arjen haasteissa.

Luomalla yhteisöllisyyden tunnetta opiskeluarkeen ja edesauttamalla kiinnittymistä opiskelijayhteisöön, tuetaan yhteisöllisyyttä myös opiskelijan muussa arjessa. Vapaa-ajan toiminta sekä opiskelupäivän aikana että vapaa-ajalla ovat suuri osa opiskelijan elämää, ja niiden yhdistäminen tukee kokonaisvaltaisesti opiskelijan hyvinvointia.

Toiminta, tilat ja yhteisöohjaajan tuki apuna yhteisöllisyyden rakentumisessa

Sosiaalisten taitojen kehittämisessä tarvitaan tukea ja siinä yhteisöohjaajan toimenkuva tulee mukaan. Matalan kynnyksen toimintatuokiot, kuten lautapelit, askartelu ja teematapahtumat opiskelupäivän aikana helpottavat muihin tutustumista ja kehittävät kaveritaitoja. Viihtyisien ja turvallisten tauko- ja oleskelutilojen suunnittelu ja käyttöönotto opiskelijoiden kanssa lisää tunnetta vaikuttamisen mahdollisuuksista ja tukee kiinnittymistä.

Luovi Tampereella ja Porissa toteutettavassa Purje-hankkeessa edistämme opiskelijoiden toimijuutta ja vaikuttamismahdollisuuksia itsetuntemuksen ja mielen hyvinvoinnin tukemisen kautta sekä laajemmin hyvinvoivan oppimisympäristön rakentamisessa. Toiminnassa harjoitellaan ja edistetään tunnetaitoja, kaveritaitoja, sosiaalisia taitoja, kommunikaation lisäämistä ja vietetään aikaa yhdessä yli ryhmärajojen. Esimerkiksi taukotiloissa oleva palapelipöytä on ollut suosittu sekä opiskelijoiden että henkilökunnan keskuudessa. Myös vierailijat pysähtyvät siihen usein hetkeksi. Yhteisöllinen palapelin kasaaminen on osallistavaa, mahdollistaa matalan kynnyksen tutustumisen toisiin opiskelijoihin ja lisää positiivista toimintamallia.

Yhteisöllisyys tukee hyvinvointia

Yhteisön olemassaolo ei kuitenkaan takaa yhteisöllisyyden muodostumista – yhteisöön kuulumisen tunteen muodostuminen on yksilöllistä. Yhteisöön kuuluminen vaikuttaa ihmisen terveyteen ja hyvinvointiin. Yhteisön ulkopuolelle joutuminen on haitallista, aiheuttaa pahoinvointia ja saattaa johtaa syrjäytymiseen.

Vuorovaikutustaitojen ja kommunikaation lisääminen on tärkeää, sillä kun opimme kuuntelemaan toista pyrkimyksenä ymmärtää, lisäämme myös omaa hyvinvointiamme.  Avoin, toista arvostava kohtaaminen, osallistuminen ja keskinäinen luottamus lisäävät yhteenkuuluvuuden tunnetta ja sitä kautta yksilön sosiaalista pääomaa. Hyvät yhdessä koetut kokemukset ja tunteet vaikuttavat taitoon ottaa huomioon toisen ihmisen tunteet ja näkökulmat, ja kykyyn tuntea positiivisia tunteita.

Terhi Tuomainen
hankepäällikkö
Purje-hanke

Purje-hanke toteutetaan Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoituksella 1.1.2024 – 31.7.2025.