Otsakorven säätiön tunnus.

Boostia (erityis)pedagogiikkaan ja erityisopiskelijoiden työllistymiseen

Kehitämme yhteistyössä ammatillisten erityisopettajiemme kanssa erityispedagogiikkaa, tiimipedagogiikkaa sekä opettajien työelämä- ja yritysosaamista Itä-Suomessa. Teemme yhteistyötä yritysten kanssa ja otamme käyttöön tiimioppimisen menetelmiä työelämäyhteistyössä.

Mukana kehittämistoiminnassa on noin 30 Luovin erityisopettajaa logistiikan, pintakäsittelyalan, puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan, ravintola- ja cateringalan, rakennusalan, kone- ja tuotantotekniikan ja liiketoiminnan perustutkinnoista sekä tutkintoon valmistavasta koulutuksesta Itä-Suomesta.

Tavoitteemme

Pitkän aikavälin tavoitteemme on lisätä Luovin vaativaa erityistä tukea tarvitsevien opiskelijoiden työllistymistä. Tätä edesauttavat kehittämistoimemme, joiden tavoitteena on

  • kehittää ammatillisten erityisopettajien
    • työelämäosaamista (alakohtainen ammattitaito, yleinen työelämäosaaminen, yrittäjyysosaaminen)
    • valmiuksia työllistämisen edistämiseen ja työnantajien tukemiseen täsmätyöntekijän työllistämisessä
    • erityispedagogista osaamista ja tiimipedagogiikan hyödyntämistä
  • yhteistyön tiivistäminen ja tiimioppimisen kehittäminen yhdessä työelämän kanssa.

Kuulumisia

Työelämäjakso Botanialla 10/2024

Tiesitkös, että enkelinpasuuna on myrkyllinen?

Työelämäjaksot ovat erinomainen tapa opettajille saada uusia näkökulmia ja ideoita opetustyöhönsä. Kaisa, joka työskentelee TELMA-koulutuksen opettajana Joensuussa, päätti viettää työelämäjaksonsa tapahtuma- ja taidepuutarha Botanialla.

Kaisan työtehtävät Botanialla ovat monipuolisia ja vaihtelevia. Hän osallistuu kasvihuoneen siivoukseen, mikä sisältää tippuneiden lehtien poistamista ja yleistä siisteyden ylläpitoa. Lisäksi Kaisa huolehtii kasvien kastelusta.

Kaisa kokee, että Botania oli erinomainen paikka työelämässä tapahtuvalle oppimiselle. Työtehtävät ovat monipuolisia ja tarjoavat mahdollisuuden oppia uusia taitoja ja tietoja. Kasvihuoneen hoito ja kasvien kastelu ovat vain osa kokonaisuutta. Ulkona puutarha tarjoaa kasvien kitkemistä, haravointia ja kasvijätteiden kompostointia.

Kaisa uskoo, että Botania soveltuu työelämässä oppimisen paikaksi kaikille koulutusaloille, mm. erilaisten tapahtumien järjestäminen tarjoaa mahdollisuuksia liiketoiminnan opiskelijoille.

Työelämäjaksot tuovat vaihtelua ja uusia ideoita opettajan työhön. Näkemällä uusia paikkoja ja tutustumalla erilaisiin työtehtäviin, opettaja voi saada uusia näkökulmia ja ideoita, joita voi hyödyntää omassa opetustyössään. Kaisa huomasi, että uusien työtehtävien havainnointi ja niiden oppiminen helpottui, kun hän pääsi itse tekemään ja kokemaan asioita käytännössä. Työelämäjaksot tarjoavat opettajille mahdollisuuden irrottautua arjen rutiineista, kehittää omaa osaamistaan ja saada uusia kokemuksia.

Botania Joensuu | Tropical inside, Magical outside.

Innovaatioleiri Siikajoella 10/2024

Lokakuun lopussa joukko innokkaita opettajia ja ohjaajia Oulusta kokoontui Siikajoelle Törmälän tilalle osallistuakseen innovaatioleirille. Tämä leiri tarjosi heille ainutlaatuisen mahdollisuuden yhdistää luovuus, tiimityö ja yrittäjyys. Leirin aikana osallistujat ryhmäytyivät, kehittivät yritysideoita ja ratkoivat tiimirastitehtäviä. Lisäksi pohdittiin, kuinka NYT-yrittäjyystoimintaa voidaan integroida osaksi opiskelijoiden opintoja, niin että se voisi tukea opiskelijan oppimista ja opintojen etenemistä. Nuorten yrittäjyys ja talous NYT -järjestöstä Mari Rakkolainen kertoi järjestön toiminnasta ja esitteli opetusmateriaalia, jota voi hyödyntää opiskelijan opinnoissa.

Henkilöstön innovaatioleiri Siikajoella Törmälän tilalla oli menestys. Kahden päivän leirin jälkeen osallistujat palasivat takaisin Ouluun mukanaan uusia ideoita ja oppimiskokemuksia. He saivat uusia työkaluja ja verkostoja, joita he voivat hyödyntää arjessa.

Tulevaisuudessa on tärkeää jatkaa tämänkaltaisten leirien järjestämistä ja tukea nuorten yrittäjien kehitystä. Innovaatioleirit tarjoavat ainutlaatuisen ympäristön, jossa osallistujat voivat vaihtaa ajatuksia ja kehittää omia ideoitaan. Ne ovat myös erinomainen tapa edistää yrittäjyyskulttuuria ja luoda uusia mahdollisuuksia tulevaisuuden nuorille yrittäjille.

Missäs seuraava leiri järjestetään?

Boostiperjantait opettajille

Luovi Joensuun opettajat ovat kokoontuneet boostiperjantai-tapaamisiin kerran kuukaudessa. Boostiperjantait ovat olleet opettajille mahdollisuus keskustella ajankohtaisista asioista sekä paneutua ammatillisen koulutuksen eri teemoihin. Samalla opettajat ovat voineet jakaa kokemuksiaan kollegoidensa kanssa.

Teemoina on käsitelty mm. RATKO -menetelmää, mietitty työllistävää pedagogiikkaa, YTO-opintojen hoksaamista sekä mRuorin käyttöönottoa.

Syksyn aikana mietimme vielä yrittäjyyden juurruttamista osaksi opiskelijan opintoja. Boostitapaamisissa on hyödynnetty tiimioppimista. Tapaamiset ovat olleet osa Boostia (erityis)pedagogiikkaan ja erityisopiskelijoiden työllistymiseen -hanketta.

Henkilöstön innovaatioleirillä ”in the middle of nowhere” (3/2024)

Luovin henkilöstön ensimmäinen kaksipäiväinen NYT-innovaatioleiri järjestettiin Sallassa maaliskuussa. Leirin tavoitteena oli tutustuttaa henkilöstö Nuorten yrittäjyys ja talous NYT -järjestön tarjoamaan yrittäjyysmateriaaliin. Leirillä luovilaiset pääsivät konkreettisesti tutustumaan yhteen tapaan toteuttaa opiskelijoiden innovaatioleiri. He pääsivät miettimään omien vahvuuksiensa kautta liikeideaa, joka voisi toimia myös opiskelijan arjessa.

Leiri toteutettiin toiminnallisesti erilaisten rastitehtävien kautta. Henkilöstö sai koulutuksen Vuosi yrittäjänä -ohjelmaan sekä yrittäjyyskasvatuksen pedagogiikkaan. Tiimeissä mietittiin myös, miten opiskelijoita voitaisiin innostaa yrittäjyyteen ja kuinka yrittäjyys saataisiin juurrutettua opiskelijoiden arkeen. Pohdinnassa oli myös yrittäjyyden opinnollistaminen opintoihin. Lisäksi leiriläiset pääsivät tutustumaan tiimioppimisen pedagogiikkaan.

Kokemukset leiristä olivat positiivista ja jatkoa leirille toivottiin. Verkostoituminen ympäri Luovi-Suomen koettiin tärkeäksi ja jokainen sai varmasti jotakin arkeen vietäväksi.

Leiri järjestettiin yhteistyössä Yrittäjyyden polku ammatillisissa opinnoissa ja Boostia erityispedagogiikkaan ja erityisopiskelijoiden työllistymiseen -hankkeiden kanssa. Hankkeita rahoittaa Otsakorpisäätiö.

Lisätietoa NYT-toiminnan innovaatioleireistä:

https://nuortennyt.fi/palvelu/innovaatioleiri-toinen-aste/

Tiimioppiva päivä kipinää sytyttämässä (11/2023)

Kokoonnuimme Luovi Itä-Suomen henkilöstön kanssa Käsämään yhteiseen Kipinä-päivään torstaina 9. marraskuuta. Tavoitteena oli lutvikas, innostava ja tiimioppiva päivä, josta jokaiselle jäisi jokin konkreettinen kokeilu omaan arkeen vietäväksi.

Polkaisimme päivän käyntiin yhteisellä aamujumpalla ”Rahan takii” -tahtiin ja hymyssä suin jatkoimme yrittäjyyskasvatuksen teemaan ja siihen, miten voisimme kannustaa nuoria yrittäjyyteen. Itä-Suomen työhönvalmentajat kertoivat työhönvalmennuksen vuosikellosta. Työvuoden aikana työhönvalmentajat järjestävät valmennuksellisia pajoja, joihin opiskelijat voivat osallistua.

Iltapäivällä osallistuimme valitsemiimme työpajoihin. Työelämäpajassa öljyttiin yhdessä työpaikkojen saranoita, toisessa pajassa mietittiin, kohdataanko opiskelija vai kohkataanko. Canva-pajassa harjoiteltiin CV:n tekoa. Koulutuskokeilujen sutjakkuuteen haettiin myös uusia ideoita ja yrittäjyyspajassa mietittiin uskalletaanko yrittää. RATKO-menetelmäpajassa ratkottiin iltajuhlan onnistumiseen vaikuttavia tekijöitä. Vahvuuksia tuotiin näkyviksi Voimakehä -pajassa ja Kieltotalous vai oliko se kiertotalous -pajassa puitiin kiertotalouden teemoja. Päivä päätettiin liikuntapajan suunnittelemiin mooveihin Dance Monkeyn tahtiin.

Jaoimme päivän aikana osaamista ja ajatuksia sekä saimme uutta kipinää työhömme. Yhessä hyvä tulloo! Kipinä-päivän järjestelyistä vastasivat Liperi-Joensuun hankehenkilöstö.

Kehitämme Itä-Suomessa yhteistyössä ammatillisten erityisopettajiemme kanssa erityispedagogiikkaa, tiimipedagogiikkaa sekä opettajien työelämä- ja yritysosaamista. Teemme yhteistyötä yritysten kanssa ja otamme käyttöön tiimioppimisen menetelmiä työelämäyhteistyössä.

Yhteistyössä

Hanketta toteuttaa Ammattiopisto Luovi William ja Ester Otsakorven Säätiön rahoituksella.

Lisätietoja

Päivi Palviainen
hankepäällikkö
040 319 3377
paivi.palviainen@luovi.fi