


Vetovoimala
Kehitimme erityisen ja vaativan erityisen tuen asiakkaiden ammatilliseen koulutukseen ohjaamisen ja siirtymävaiheen palveluja.
Tuloksena syntyi valtakunnallisesti yhdenmukainen toimintamalli erityistä ja vaativaa erityistä tukea tarvitsevan oppilaan ja opiskelijan ohjaukseen.
Tavoitteemme
- Erityisen ja vaativan erityisen tuen asiakkaiden ammatilliseen koulutukseen ohjaamisen ja siirtymävaiheen palvelujen kehittäminen
- Ohjaavien tahojen yhteistyön ja osaamisen vahvistaminen hakeutumisvaiheen ohjauksessa
- Selvitys WHO:n toimintakykyajatteluun (International Classification of Functioning, Disability and Health, ICF) perustuvien ohjaus- ja arviointimenetelmien soveltuvuudesta opiskelukyvyn ja erityisen tuen tarpeen arviointiin ja HOKS-laadintaan
Hankkeessa tuotettuja materiaaleja

Vetovoimalan ohjausmalli
Hakeutumisvaiheen hyviä käytänteitä tukea tarvitsevan ohjaukseen.

Vetovoimala-kortit
Opetus- ja ohjaushenkilöstön käyttöön kehitetyt VETOVOIMALA-kortit toimivat haastattelu- ja ohjaustilanteissa keskustelun avaajina ja ohjattavan osallisuuden vahvistajana opintojen suunnittelussa sekä erityisen ja vaativan erityisen tuen tarpeen arvioinnissa. Kortit on julkaistu myös sähköisenä.

Materiaalipankki
Materiaalipankkiin on koottu linkkejä ja vinkkejä ohjaus- ja opetustyön tueksi.

VETKI
Animaatio vaativan erityisen tuen kirjosta perusopetuksessa.

Vetovoima kasvaa yhteistyöllä
Artikkelijulkaisu, jossa tarkastellaan opintoihin hakeutumista moniulotteisesti hakijan ja ohjauksen sekä yhteistyöverkoston ja palvelujen näkökulmista.

Toimintakykyajattelu perusopetuksen ja toisen asteen välisessä tiedonsiirrossa
Irene Rämän Vetovoimalalle tekemä selvitystyö. Tiedoston saavutettavuudessa on puutteita (lisää tietoa Luovin saavutettavuusselostuksessa).

Rovaniemen palvelukartta
Palvelukartta ohjauksen avuksi. Kartta sisältää linkkejä Rovaniemen palveluihin ja ohjausverkostoihin.
Sähköiset ohjausmateriaalit
Sähköisiä, koulutusalakohtaisia ohjausmateriaaleja voi hyödyntää ohjauksen tukena hakeutumisvaiheeseessa. Ohjausmateriaalit tuovat näkyväksi alan pätevyysvaatimuksia sekä toimintakykyä, jota alalla tarvitaan tai joka on eduksi alan opinnoissa. Materiaalit on tuotettu Thinglink-alustalle.
Muuta materiaalia
Vetovoimala-hankkeessa toteutettiin myös tämä video yhteistyössä Oulun kaupungin nuorten työpajan kanssa. Voit katsoa videon Luovin Youtube-kanavalta.
Tuen ja ohjauksen tarpeen arviointiin
RUORI-arviointimenetelmä
RUORIn avulla asiakas voi yhdessä asiantuntijoiden kanssa arvioida erityisen ja vaativan erityisen tuen tarvetta opinnoissa.
RUORI-itsearviointi
Oletko hakemassa Luoviin ja haluat selvittää tuen ja ohjauksen tarvettasi opiskeluun? Itsearvioinnissa vastaat kysymyksiin työelämä- ja opiskeluvalmiuksistasi ja saat tietoa tuen ja ohjauksen tarpeestasi opiskeluun.
Yhteistyössä
Yhteishankkeen toteuttivat Ammattiopisto Luovi, Oppimis- ja Ohjauskeskus Valteri ja Stadin ammatti- ja aikuisopisto. Hanke toteutettiin 1.2.2018-31.12.2020 ESR-rahoituksella, jonka on myöntänyt Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus.
Lisätietoja
Riina Karvonen
Hankepäällikkö
040 319 3312
riina.karvonen@luovi.fi