Hyvä homma! – Työelämätaitoja toisen asteen opiskelijoille
Tervetuloa ja ihanaa, että juuri sinä olet löytänyt tämän materiaalin pariin!
Hyvä homma! Työelämätaitoja toisen asteen opiskelijoille -materiaali on selkeä, helppokäyttöinen ja saavutettava kokonaisuus työelämätaitojen opiskeluun ja työelämässä tarvittavien taitojen tukemiseen ja vahvistamiseen.
Materiaali on tehty toiselle asteelle, mutta on hyödynnettävissä myös peruskoulun yläluokilla. Sen laatimisessa on käytetty tekoälyä eri tavoin.
Kokonaisuus sisältää materiaalia yhteiseen luokkatyöskentelyyn sekä sähköisiä ja tulostettavia harjoituksia, joita voi tehdä itsenäisesti koulussa, työelämässä ja kotona. Materiaalista voi hyödyntää myös vain yksittäisiä osioita tai tehtäviä.
Tästä materiaaliin:
Tutustu materiaaliin:
Työelämätaidot on jaoteltu materiaalissa neljään kokonaisuuteen: valmistelu, ennen työpaikalle menoa, työpaikalla ja työpäivän jälkeen. Alla olevasta kuvasta näet materiaalin sisällön.
Mitä eri osiot sisältävät? Mitä voit odottaa?
Jokaisen aihealueen alussa on lyhyt johdantoteksti teemaan liittyen ja tämän jälkeen aiheeseen liittyviä videoita, tehtäviä, harjoituksia ja pelejä.
Valmistelu
Valmistelu-osiossa päästään tekemään erilaisia työnhakuun liittyviä tehtäviä sekä pelaamaan aiheeseen tehtyä Kahoot-peliä. Tässä osiossa tehdään myös paritehtäviä, joissa harjoitellaan esimerkiksi työhaastattelutilannetta. Painoalue tehtävissä.
Ennen työpaikalle menoa
Ennen työpaikalle menoa -osiossa keskitytään enemmän itsenäisempään työskentelyyn opettajan johdolla tai ohjeistuksella. Aiheeseen liittyen opiskellaan henkilökohtaiseen hygieniaan ja pukeutumiseen liittyviä asioita sekä harjoitellaan ennakointia erilaisten tehtävien ja sovellusten kautta.
Työpaikalla
Työpaikalla-osiossa opiskellaan muun muassa työsopimusasioita Kahootin avulla, työelämän pelisääntöjä WordWallilla sekä harjoitellaan työelämässä vastaantulevia tilanteita kahden selainpohjaisen pelin avulla. Tässä osa-alueessa tehtävien lisäksi painoalueena on pelillisyys.
Työpäivän jälkeen
Työpäivän jälkeen -osiossa keskitytään hyvinvointiin muun muassa erilaisten hyvinvointitestien ja haave-tehtävien avulla. Löydät tästä osiosta myös Itsearviointi-työvälineen ja Seppo-sovelluksella tehdyn materiaalia kokoavan Hyvä homma -työelämäpelin.
Bonuksena tähän osioon on tuotu neljä omaa osaamista laajentavaa sovellusta tutustuttaviksi.
Palautetta Hyvä homma! -materiaalista
“Olisin tarvinnut tällaista materiaalia just äsken kun piti tehdä CV. Tällaisen matskun kanssa voi tehdä itsenäisemmin näitä juttuja, eikä tarvitse kysyä aina kavereilta tai googlettaa ja sit löytyy vaan kaikkea outoa. Ja kaikki ei uskalla kysyä neuvoa vaikka opelta. Niin tää on kyllä tosi hyvä materiaali.”
– Toisen vuoden lähihoitaja-opiskelija
“Itsearviointia ei ole koskaan liikaa. Voi olla, että ahdistaa kesken harkan joku juttu, eikä uskalla sanoa opelle tai ohjaajalle. Niin ainakin tätä kautta menisi sitten helposti viesti, että tarvitsen neuvoja ja ope osaa sitten auttaa kun itsearvioinnin kautta näkee ne jutut.”
– Toisen vuoden lähihoitaja-opiskelija
”Ja siis tällasta materiaalia ei oo vaikka on supertärkeä! Ainakaan itse en ole törmännyt. Aivan kaikki nuoret painii ja pähkäilee näiden asioiden kanssa.”
”Hyvä myös, ettei kaikkea tarjota valmiiksi pureskeltuna, ettei opiskelija jää täysin yksin materiaalin kanssa vaan, että myös opettajan täytyy olla kartalla.”
”Visuaalisesti hieno, upean näköistä sisältöä, tyylikäs ulkoasu, houkuttelevaa sisältöä. Visuaalisuus tukee opiskelijoiden osallistumista”
– eLuovi tiimi
Kokonaisuus on mahdollista opinnollistaa ja se liittyy esimerkiksi seuraaviin ePerusteissa oleviin koulutuksen osiin:
- YTO-kokonaisuus Työelämässä toimiminen (2 osaamispistettä)
- YTO-kokonaisuus Työelämässä toimimisen valinnainen opintokokonaisuus (2 osaamispistettä)
- TELMA-koulutuksen osa Työelämään valmentautuminen (0-20 osaamispistettä)
Materiaali on valmistettu osana Digiosaava.fi -hanketta. Materiaalin on tuottanut Ammattiopisto Luovin opettajista koostuva työryhmä.
Digiosaava-hankkeen yleisenä tavoitteena on ollut halu saavuttaa konkreettista ymmärryksen ja tiedon lisäämistä ja saada nämä osaksi ammatillisten organisaatioiden pysyvää toimintaa. Ammattiopisto Luovin tavoitteena oli saavutettavan materiaalin tuottaminen sekä digitaalisten sisältöjen hyödyntäminen osana opetusta ja oppimista.
Kysy lisää!
Lisätietoja materiaalista
Jonna Herranen
ammatillinen erityisopettaja
jonna.herranen@luovi.fi
040 319 3738
Minna Olkkonen
ammatillinen erityisopettaja
minna.olkkonen@luovi.fi
040 319 3956
Lisätietoja työelämäpelistä
Marjaana Pakanen
ammatillinen erityisopettaja
marjaana.pakanen@luovi.fi
040 319 3558