Vinkkejä aktiivisuuden ja liikkeen lisäämiseksi opiskeluun

Aktiivisuus ja liike voivat parantaa oppimistuloksia sekä yleistä hyvinvointia. Voit lisätä aktiivisuutta ja liikettä opiskelijoiden päivään monilla eri tavoilla. Tässä muutamia vinkkejä:

1. Kävelykeskustelut

Järjestä luokkakeskusteluja tai ryhmätyöskentelyä ulkona tai luokan ympärillä kävellen. Liikkuminen stimuloi aivoja ja auttaa opiskelijoita pysymään keskittyneinä.

2. Taukojumppa

Pidä säännöllisesti lyhyitä taukojumppahetkiä oppituntien aikana. Esittele helppoja liikkeitä, kuten venytyksiä, hengitysharjoituksia tai nopeita kehonrullauksia.

3. Seisomatyöpisteet ja työskentely seisoma-asennossa

Anna opiskelijoille mahdollisuus tehdä osa tehtävistään seisoma-asennossa. Seisomatyöpisteet voivat auttaa pitämään opiskelijat virkeinä ja vähentämään istumisen haittavaikutuksia. Voit käyttää esimerkiksi niin sanottua köyhän miehen seisomapöytää, jossa tuoli asetetaan pöydän päälle. Seisomatyö lisää energiankulutusta istumiseen verrattuna 13 prosenttia

4. Pelillistäminen

Käytä oppimispelien elementtejä oppitunneilla, kuten pisteiden keräämistä, haasteita ja palkintoja. Tämä voi innostaa opiskelijoita osallistumaan aktiivisemmin.

5. Opiskelukävelyt

Järjestä oppitunteja ulkona, jos mahdollista. Opiskelukävelyillä voit opettaa samalla kun opiskelijat liikkuvat ja nauttivat raittiista ilmasta.

6. Ryhmäliikunta ja soveltava liikunta

Järjestä liikuntatuokioita, kuten jalkapalloa, frisbeegolfia tai kävelyretkiä, joiden aikana opiskelijat voivat rentoutua ja purkaa energiaa. Liikkumista ja liikuntaa on hyvä järjestää soveltavan liikunnan keinoin. Tutustu lisää Soveltavan liikunnan sivuilla erilaisiin vinkkeihin ja apuvälineisiin (avautuu uuteen välilehteen).

7. Interaktiiviset tehtävät

Käytä teknologiaa, kuten älytauluja tai mobiilisovelluksia, luodaksesi interaktiivisia tehtäviä, jotka edellyttävät opiskelijoilta liikettä ja osallistumista.

8. Kilpailulliset harjoitukset

Järjestä opiskelijoiden kesken kilpailuja tai pelejä, jotka vaativat fyysistä osallistumista, kuten tietovisat tai tiimikilpailut. Voit luoda myös erilaisia pieniä liikuntahaasteita vaikka koko lukuvuoden ajan. Voitte opiskelijoiden kanssa osallistua Amisvartteihin tai jopa toteuttaa oman Amisvartin. Tutustu Amisvartteihin Sakury.net-sivustolla (avautuu uuteen välilehteen).

9. Käytä musiikkia

Soita musiikkia, joka kannustaa liikettä ja aktiivisuutta. Voit esimerkiksi ottaa käyttöön lyhyitä tanssihetkiä tai musiikin tahdissa tehtäviä liikuntasarjoja.

10. Tuo liikuntavälineet osaksi oppimisympäristöjä

Anna opiskelijoille mahdollisuus oppituntien ja taukojen yhteydessä liikkumiseen.

11. Näytä esimerkkiä

Näytä omalla aktiivisella toiminnallasi, että arvostat liikkumista ja terveellisiä elämäntapoja. Muista että liikkuminen (tai liikkumattomuus) tarttuu helposti.

Huomioi rajoitteet liikkeen lisäämisessä

Muista ottaa huomioon opiskelijoiden fyysiset tarpeet ja rajoitukset sekä mahdolliset allergiat tai muut terveyteen liittyvät seikat. Soveltavan liikunnan parissa toimiessa on hyvä ymmärtää liikunnan erityispiirteitä erilaisissa sairauksissa. Lue lisää Soveltava liikunta SoveLi ry:n sivulta: Erilaiset sairaudet ja liikunta (avautuu uuteen välilehteen).

Aktiivisuuden lisääminen luokkahuoneessa voi auttaa opiskelijoita pysymään virkeinä ja keskittyneinä, mikä edistää parempia oppimistuloksia ja kokonaisvaltaista opiskelu- ja työhyvinvointia. 

Lisää hyviä vinkkejä ja ideoita liikkeen lisäämiseksi löydät alla olevilta verkkosivuilta. Tutustu lisää!