Paras elämässä on ilmaista ja verkossa – Erkkaa verkossa 10 vuotta

Satavuotiaan Suomen ja kymmenvuotiaan Luovin lisäksi tänä vuonna synttäreitään juhlii myös Suomen suurin erityisopetuksen luentosarja, kymmenvuotias Erkkaa verkossa. Luentosarjaa suunnittelee Oulun alueen erityisopetuksen nivelvaihetyöryhmä ERIKO, ja sen koordinoinnista ja toteutuksesta vastaa Ammattiopisto Luovi osana asiantuntijapalvelutoimintaa. Luentojen kuvaus ja taltiointi tapahtuu Luovin media-alan opiskelijoiden toimesta.

Erkkaa verkossa -luentosarjan ensisijaista kohderyhmää ovat opetus-, kasvatus- ja sosiaalialan ammattilaiset, mutta verkkoluennot ovat avoimia kaikille kiinnostuneille. Mikä parasta, noin kerran kuukaudessa toteutettavat luennot ovat osallistujille maksuttomia. Vuosien varrella Erkkaa verkossa -sarjan rahoitus on tullut pääosin erilaisten hankkeiden kautta. Vuoden 2017 luentoja rahoittavat Suomen aluehallintovirastot.

 

Yhteinen idea sai toimimaan

Erkkaa verkossa -luentosarja sai alkunsa vuonna 2006 Ammattiopisto Luovin, Valteri Tervaväylän ja Pohjois-Suomen aluehallintoviraston ideasta toteuttaa opetustoimen henkilöstökoulutusta yhteisvoimin. Mukaan suunnitteluun kutsuttiin myös muita alueen koulutusorganisaatioita, ja näin saivat alkunsa sekä erityisopetuksen nivelvaihetyöryhmä ERIKO että erityisopetuksen verkkoluentosarja Studia Generalia. Ensimmäinen luento lähetettiin 27.9.2007.

Luentosarjan ideana on alusta asti ollut laadukkaan opetus- ja kasvatusalan täydennyskoulutuksen tarjoaminen saavutettavasti myös syrjäseuduilla – alueilla, joilla koulutusta on tarjolla vähän tai pitkien välimatkojen päässä. Alkujaan luentoja lähetettiin senaikaisten verkkokokousjärjestelmien avulla viidelle kesäyliopistopaikkakunnalle. Vuosien varrella tekniikka onneksi kehittyi, ja yhteyksien määrää voitiin kasvattaa lähemmäs sataa.

Vuoden 2015 loppuun mennessä mukana oli jo yli 90 Erkkaa verkossa -etäpaikkakuntaa, mukaan lukien Suomen ulkomaankoulut. Itse luentotilaisuus pidettiin Luovin Oulun yksikön auditoriossa, josta se kuvattiin ja lähetettiin maailmalle verkkokokousohjelman kautta. Kokoontumalla katsomaan luentoja yhteisiin tiloihin, voitiin Erkkaa verkossa -tilaisuuksia hyödyntää myös alueellisen verkostoitumisen ja yhteisen keskustelun foorumina lasten ja nuorten parissa toimivien ammattilaisten kesken. Luennoilla oli siten myös sosiaalinen merkitys. Toiveita oli kuitenkin tullut runsaasti myös siitä, että luentoja voisi seurata omalta tietokoneelta lähtemättä minnekään.

 

Uuteen Erkkaa verkossa -aikakauteen

Syksyllä 2016 otettiin harppaus uuteen Erkkaa verkossa -aikakauteen, kun Luovissa otettiin käyttöön Livestream-palvelu. Se mahdollisti laadukkaan Full-HD-tasoisen lähetyksen katsomisen helposti nettiselaimen kautta, omilta tietokoneilta tai mobiililaitteilta. Enää ei katsojamäärää tarvinnut tekniikan vuoksi rajoittaa. Harppausta tapahtui uuden teknologian myötä myös katselijamäärissä, jotka kipusivat useisiin satoihin per luento. Livestream-kanavan myötä myös luentotallenteiden katseleminen tuli mahdolliseksi ajasta ja paikasta riippumatta.

Aika muuttuu, ja sen mukana käytännöt. Erkkaa verkossa -katsojien siirryttyä suurimmaksi osaksi omille laitteilleen luovuttiin etäpaikkakuntien koordinoinnista syksyllä 2017. Samalla luentojen kuvaus siirtyi studio-olosuhteisiin Luovin Oulun ja Helsingin yksiköihin, joissa se myös tarjoaa innostavan oppimisympäristön media-alan opiskelijoille. Myös ilmoittautumisjärjestelmään saatiin merkittäviä parannuksia, ja nyt ilmoittautuja saa heti sähköpostiinsa luento- ja tallennlinkin sekä kalenterimerkinnän luennosta.

Erkkaa verkossa -luentojen sisällöllinen ja tekninen laatu lienee vakuuttanut katsojat, sillä lähetykset ovat nykyisin keränneet tuhansia osallistujia ympäri Suomen, varhaiskasvatuksesta peruskouluun ja toiselta asteelta korkeakouluihin. Näin suuren ja laajalta kentältä tulevan katsojakunnan moninaisiin tarpeisiin pyrimme jatkossakin vastaamaan monipuolisella ja vaihtelevalla aiheiden ja asiantuntijoiden valinnalla. Onneksi aktiivisesti toimivasta ERIKO-työryhmästä löytyy monialaista näkemystä ja osaamista luentojen suunnitteluun. (Työryhmän jäsenet löytyvät tältä sivulta.)

 

Juhlintaa suorassa #EV10-lähetyksessä

Erkkaa verkossa -sarja on Luovin suuri ylpeyden aihe, ja osoitus siitä, mitä innostuneiden ja aktiivisten toimijoiden yhteistyö voi parhaimmillaan tuottaa. Siksi kymmenvuotista luentosarjaa on syytä myös juhlia. Juhlavuosi huipentuu 17.11. suorana striimattavaan kokopäivän #EV10-juhlalähetykseen. Päivän aikan kuullaan kolme huipputason asiantuntijaluentoa, joiden lisäksi luvassa on yllätysohjelmaa ja haastatteluja Erkkaa verkossa -matkan varrelta. Juhlalähetykseen ilmoittaudutaan samoin kuin muillekin Erkkaa verkossa -luennoille, sivujen www.luovi.fi/erkkaaverkossa kautta.

#EV10-juhlalähetys on osa Pohjoisen Suomen oppimisen tuen päiviä, joka on myös yksi Luovin, Pohjois-Suomen aluehallintoviraston, Valteri Tervaväylän ja muiden ERIKO-työryhmän organisaatioiden yhteistyön hedelmä. Toista kertaa järjestettävä kaksipäiväinen tapahtuma kerää 17. – 18.11. Luovin Oulun yksikköön lähes 300 opetusalan ammattilaista erityisopetuksen ajankohtaisten aiheiden äärelle. Tapahtuma on jo miltei täynnä, mutta ilmoittautuminen on mahdollista 31.10. saakka tapahtuman blogisivuilla.

Paras elämässä on ilmaista ja verkossa, kuten Erkkaa verkossa -luentosarja. Sen lisäksi Luovin Livestream -kanavalle tuotetaan jatkuvasti muitakin asiantuntijaluentoja ja tietoiskuja erityisopetukseen liittyvistä ajankohtaisista aiheista. Livestream-ohjelmatarjonta päivittyy näille sivuille. Myös näiden luentojen kautta Luovi toteuttaa kehittämis-, ohjaus- ja tukitehtäväänsä tarjoten opetus- ja ohjausalan ammattilaisille apua arjen työhön kaikkien opiskelijoiden kanssa.

Kiitos toimijaverkostolle ja katselijoille kuluneesta kymmenestä vuodesta! Tervetuloa myös kaikki uudet katselijat! Luovin Livestream-kanavalla kuullaan ja kohdataan!

Sanna Wenström
koulutuskoordinaattori
ERIKO-työryhmän puheenjohtaja
Ammattiopisto Luovi

 

Lähteenä on käytetty artikkelia
Lämsä, A-L., Veivo, L., & Junttila, A. (2011). Erkkaa verkossa. Teoksessa Holappa, A. (toim.), Osaamisen poluilla – Kokemuksia osaamisen kehittämisestä opetusalalla. Oulu: Pohjois-Suomen aluehallintovirasto. LINKKI

Hei! Kuulisimme mielellämme palautteesi sivustostamme, jotta voimme palvella jatkossa entistä paremmin.

Miten arvioisit Luovi.fi -sivuston käyttökokemuksesi?

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.