Asiantuntijapalvelut mukana muutoksessa

Uusi vuosi uusine tuulineen on pyörähtänyt käyntiin – niin myös Luovin asiantuntijapalveluina toteuttamat mielenkiintoiset täydennyskoulutukset opetus- ja ohjaushenkilöstölle. Tarjonnassamme on koko vuodelle runsaasti innostavia mahdollisuuksia oman osaamisen kehittämiseen ajankohtaisten aiheiden äärellä, innostavassa seurassa.

Laadukkaan opetuksen lähtökohtana on laadukas vuorovaikutus arkipäivän opetus- ja ohjaustilanteissa. Myönteisten kohtaamisten ja hyvän ilmapiirin merkitys korostuu, kun opiskelijalla on erityisen tuen tarpeita. Vuorovaikutuksen ja myönteisten tunteiden kautta rakentuvat myös pedagoginen hyvinvointi sekä turvallinen oppimisympäristö – oppimisen edellytykset. Hyvä fiilis – tehdään yhdessä -hankkeen koulutusaiheet liittyvät tunne- ja vuorovaikutustaitoihin, pedagogiseen hyvinvointiin sekä työrauhan ja turvallisuuden edistämiseen pedagogisin keinoin, ja maksuttomia valmennuksia järjestetään eri puolilla Suomea. Juuri nyt kannattaa ilmoittautua Dialoginen kohtaaminen -koulutukseen Oulussa, Toimiva koulu -valmennukseen Jyväskylässä, Haastavasti käyttäytyvän nuoren kohtaaminen ja ohjaaminen -koulutuksiin Oulussa, Vaasassa ja Helsingissä sekä Kiusaamisen ja väkivallan ennaltaehkäiseminen -koulutuksiin Helsingissä, Turussa ja Oulussa.

Opiskelijan ohjaaminen on yhteistä työtä, jota tehdään erilaisissa verkostoissa ja ”solmuissa”. Koulumaailman monimutkaistuvissa haasteissa tarvitaan oppilaitosten ja hallinnonalojen rajat ylittävää yhteistyötä ja yhdessä tekemistä. Ohjauksen ja erityisopetuksen käytäntöjä ja yhteistyön tapoja on saatu yhdessä pohtia SOS – Sujuva ohjaus ja siirtymät -hankkeessa, joka on koonnut ammattilaisia yhteen alueellisiin verkostopäiviin ja solmutyöskentelyyn. Toisaalla SOS-hankkeen tarjoamaa sparrausapua on hyödynnetty ohjauksen ja erityisen tuen prosessien ja yhteistyön kehittämiseen, erityisopettajien konsultatiivisen roolin vahvistamiseen sekä koko henkilöstön HOKS-osaamisen kehittämiseen. Verkostopäiviä tullaan vielä järjestämään ainakin Oulussa ja Helsingissä, ja myös räätälöityjä valmennuksia on tarjolla hankkeen resurssien puitteissa.

Ammatillisen koulutuksen reformi muuttaa myös erityisopetusta. Henkilökohtaistaminen ja erityinen tuki -hankkeen valmennuksissa pohditaan kevään aikana mm. työpaikalla tapahtuvan oppimisen ohjaamista erityistä tukea tarvitsevan opiskelijan näkökulmasta. Helmikuussa toteutettaviin Oulun, Kuopion ja Kokkolan koulutuksiin ovat tervetulleita kaikki opiskelijoita ohjaavat tahot sekä työelämän edustajat. Hankkeen muista teemoista koulutuksia ja työpajajoja järjestetään kysynnän mukaan. Meininkiä ja menestystä menetelmillä -hankkeessa on puolestaan tulossa huippusettiä huhtikuussa, kun opiskelijan voimaantumisen ja motivaation mahdollistavaan ohjaukseen, menetelmiin ja työkaluihin päästään tutustumaan käytännössä kokeilemalla,  osallistavissa ja toiminnallisissa Motivoivaa meininkiä -valmennuksissa Turussa ja Tampereella.

Osaamisen kehittäminen ei katso myöskään aikaa eikä paikkaa, sillä Luovin suositulle Livestream-kanavalle tuotetaan kuukausittain uusia luentoja, webinaareja ja tietoiskuja erityisopetuksen ja koulutuksen ajankohtaisista aiheista niin Luovin kuin myös yhteistyöverkostojen asiantuntijoiden voimin. Käytännönläheiset ja kokemukselliset Livestream-luennot ovat kaikkien vapaasti katsottavissa ja hyödynnettävissä. Lisäksi luentojen kautta on mahdollista suorittaa myös opintopisteitä erilaisissa verkkokoulutuskokonaisuuksissamme. Erkkaa verkossa -luennot jatkuvat keväällä niin ikään verkostojen ja monialaisen yhteistyön teemoilla, kun luentoja suunnittelevan ERIKO-työryhmän jäsenet pistävät oman osaamisensa ja kokemuksensa peliin.

Eikä siinä vielä kaikki! Opetushallituksen rahoittama ammatillisen koulutuksen reformilähettilästoiminta on käynnistynyt osana opetus- ja kulttuuriministeriön reformin tukiohjelmaa. Luovin luotsaama lähettiläsverkosto on valmiina innostamaan ja sparraamaan muutoksessa ja reformin mukaisten toimintamallien haltuunotossa kautta Suomen. Matalan kynnyksen tukea sekä reformitietoutta on nyt siis saatavissa maksutta suoraan ammatillisen koulutuksen henkilöstön arkeen vertaistuen periaatteella.

Näillä eväillä kelpaa katsella kohti kevättä. Muutos on matka, joka taittuu mukavammin yhdessä. Kuulisinkin mielelläni ajatuksiasi ja toiveitasi koskien oman organisaatiosi, alueesi tai verkostosi koulutus- tai konsultaatiotarpeita. Hankkeemme nimittäin mahdollistavat hyvinkin joustavan palveluiden räätälöinnin ja avun arkeen. Ethän siis epäröi olla yhteydessä. Löydät minut myös Educa-messuilta sekä OPO-päiväristeilyltä Luovin osastolta – tule juttusille.

Aurinkoisin ja innostavin asiantuntijapalveluterveisin

Sanna Wenström
Koulutuskoordinaattori
p. 040 3193 326
sanna.wenstrom(a)luovi.fi

Kirjoituksessa mainitut koulutushankkeet ovat Opetushallituksen rahoittamaa opetustoimen henkilöstökoulutusta. Myös ammatillisen koulutuksen reformilähettilästoiminta on OPH:n rahoittamaa. Vuoden 2018 Erkkaa verkossa -luentoja rahoittavat Suomen aluehallintovirastot. Hankkeissa toteutettavat asiantuntijapalvelut ovat tilaajalle ja osallistujille maksuttomia. 

Hei! Kuulisimme mielellämme palautteesi sivustostamme, jotta voimme palvella jatkossa entistä paremmin.

Miten arvioisit Luovi.fi -sivuston käyttökokemuksesi?

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.