Koronan keskelle täytyy saada jotain iloista ja raikasta kerrottavaa. Eikä ilon aiheita kovin kaukaa tarvitse etsiä, iloa on ympärillämme ja aina joku sattuu oikeaan paikkaan oikeaan aikaan.

Vuonna 2018 opintonsa Ammattiopisto Luovissa toisistaan tietämättä aloittivat kaksi nuorta. Omissa opintopoluissaan omilla valinnoillaan edeten. Toinen nuorista aloitti opintonsa kodinhuoltajaksi, toinen kiinteistönhoitajaksi. Molempia yhdisti sama positiivinen energia, rohkeus ja halu työn tekemiseen. Opinnot etenivät, osaamispisteitä ropisi molemmille omaan tahtiin, niin kuin kuuluukin. Työelämän kokemukset tuli hankittua useammasta eri työpaikasta ja osaaminen vahvistui.

Näillä nuorilla oli jotain muutakin yhteistä, he pitivät myös toisistaan. Rakkaus roihahti ja niin me oppilaitoksella kertasimme yhdessä työelämän pelisääntöjä: miten pariskunta viettää aikaa opintojen aikana ja miten me muutkin työskentelisimme oman puolison kanssa samalla työpaikalla?

Korona ei koskaan ollut esteenä suoritusten keräämiselle ja molemmat nuoret valmistuivat omille osaamisen aloilleen. Ja sitten, ennen valmistujaisjuhlia tuli viesti puhelimeen, että olisi aika juhlia jotain muutakin. Niin nämä kaksi nuorta kihlautuivat, muuttivat yhteen ja toukokuussa valmistuivat. Aika monta juhlan aihetta koronakevääseen.

Motivaatio ja halu tehdä töitä vei molempia eteenpäin. Nuorimies haki sinnikkäästi työpaikkoja ja otti PYRY-hankkeen työntekijän Iidankin mukaansa haastatteluun. Työt tärppäsivät ja hommat muuttokuljetuksia tekevässä firmassa alkoivat samalla kun kesä ja vapaus opinnoista. Nuori nainen oli tehnyt jo opintojen aikaisessa koulutussopimusjakson työpaikassaan vaikutuksen omaan työpaikkaohjaajaansa. Ammatillinen osaaminen oli hyvällä tasolla ja asenne kohdallaan. Tämä tuttavuus poiki heille niin ystävyyden kuin tulevan työtoveruudenkin.

Työpaikkaohjaaja vaihtoi kesän alussa työpaikkaa ja houkutteli uuden nuoren ystävänsä hakemaan töitä samasta paikasta. Tämä tuli kuin tilauksesta, oikeaan aikaan oikeassa paikassa. Ohjaaja tiesi jo aikaisemmasta kokemuksestaan, millaista tukea ja ohjausta vastavalmistunut tulisi tarvitsemaan. Uusi työpaikka oli valmis muokkaamaan työohjeita tarkemmiksi ja pienillä muutoksilla saatiin homma toimimaan.

Konsta ja Una sekä heidän uusi perheenjäsenensä kissa nimeltään Tikru. (Kuva: Una Dunn)

Olen joskus kirjoittanut itselleni muutaman sanan ylös (en muista kuka nämä on lausunut), joita aina välillä luen, jotta pysyn vireessä. Ne menevät näin:

Elettävä eikä vain oltava olemassa, iloittava, kärsittävä, nautittava omaa elämää tässä ja nyt.

Tästä tarinasta kuulette vielä jatko-osan työpaikkaohjaajan ja työnantajan sanoin – pysykäähän kuulolla! Tampereella ja työelämän rajapinnassa tapahtuu mukavia asioita.

TYRSKY-hanke toteutetaan 1.9.2020-31.8.2023 ESR-rahoituksella, jonka on myöntänyt Keski-Suomen ELY-keskus.