Opetushallitus rahoittaa hanketta.

Ammattiin opiskelevien jengiytymisen ja rikollisuuden ehkäiseminen Pohjois-Karjalassa

Kehitämme moniammatillisen yhteistyön toimintamallin ammattiin opiskelevien jengiytymistä ja rikollisuutta ennaltaehkäisevään toimintaan Pohjois-Karjalassa. Toimintamallissa kuvataan yhteistyön rakenteet ja toimiviksi osoittautuneet yhteistyön käytänteet.

Haluamme kehittää viranomaisten, ammatillisten oppilaitosten ja opiskelijoiden huoltajien välistä yhteistyötä. Nuorten tukeminen, ohjaaminen ja varhainen puuttuminen mahdollisiin ongelmiin voivat auttaa vähentämään jengiytymistä ja rikollisuutta.

Tavoitteemme

  • Maakunnallinen ja moniammatillinen toimintamalli ennaltaehkäisee ammattiin opiskelevien jengiytymistä ja rikollisuutta Pohjois-Karjalassa.
  • Toimintamalli on dokumentoitu ennalta ehkäisevän opiskeluhuollon tueksi sekä kuvaukseksi oppilaitosten turvallisuusohjeisiin.
  • Toimintatavat ja vastuualueet opiskelijoiden yhteisöllisyyden ja osallisuuden tukemiseksi sekä syrjäytymisen, jengiytymisen ja rikollisuuden ehkäisemiseksi ovat selkeytyneet. Tiedonkulku on parantunut toimijoiden välillä.
  • Luovissa on ajantasainen tieto alueen nuorten jengiytymisen ja rikollisuuden tilanteesta.
  • Luovin (sekä muiden oppilaitosten) sidosryhmiä varten on nimetty yhteyshenkilöt, joihin voi ottaa yhteyttä ammattiin opiskelevien jengiytymistä ja rikollisuutta koskevissa asioissa.
  • Luovissa toteutetaan jengiytymistä ja rikollisuutta ehkäisevää toimintaa.

Kuulumisia

Peli-ilta asuntolassa / EPELI-hanke

Asuntolan illassa siun soten EPELI projektista, Miika Miljuhin vetämässä peleihin liittyvää iltaa. EPELI-peliryhmätoiminta tarjoaa pelikasvatusta digitaalisesta pelaamisesta kiinnostuneille nuorille. Paikalla oli 11 nuorta, aiheena oli pelien ikärajat ja sisältö merkinnät. Opiskelijat ottanut aiheen todella hyvin vastaan. Hankkeen kautta yhteistyötä järjestetty nyt kaksi kertaa asuntolassa ja syksylle suunniteltu jatkoa.

Henkilö istuu pöydän ääressä läppärillä, vieressä näyttö, jossa lukee "Pelissä ostoksia".

Hanketapaaminen: TUNTURI-hanke

Tapaaminen hanketyön merkeissä Luovi Oulussa toukokuun lopulla. Tunturi – Tunne- ja turvataidot osaksi työelämätaitoja ja Ammattiin opiskelevien jengiytymisen ja rikollisuuden ehkäiseminen Pohjois-Karjalassa -hankkeiden Luovin edustajat löivät viisaat päänsä yhteen suunnittelun ja verkostoitumisen merkeissä. Suunnittelimme esimerkiksi yhteisiä tunne- ja turvataitoteemojen viemistä QR-koodin taakse. Hanketoimijoiden verkostoituminen ja yhteistyö kannattaa!

Hankepäälliköt Heikki Varis ja Hanna Komulainen seisovat pöydän ääressä, pöydällä on tietokone.
Hankepäälliköt Heikki Varis, Hanna Komulainen ja koulutuskoordinaattori Marjo Vilppola.

Hanketyöntekijät suunnittelemassa

Luovin ja Riverian hanketyöntekijät tapasivat toukokuun alussa ja suunnittelivat tulevaa yhteistä toimintaa. Kuvassa vasemmalta: Nella Niemi Riveriasta, Virpi Koistinen Riveriasta, Heikki Varis Luovista ja Olga Toivanen Riveriasta.

Ammattiin opiskelevien jengiytymisen ja rikollisuuden ehkäiseminen Pohjois-Karjalassa -hankkeen toimijat pöydän ääressä hymyilevät ja katsovat kameraan.

Yhteistyössä

Hanketta koordinoi Pohjois-Karjalan Koulutuskuntayhtymä, Riveria. Luovi toimii hankkeessa kumppanina. Yhteistyötä tehdään Joensuun ankkuritoiminnan sekä Kiteen, Nurmeksen ja Joensuun kaupunkien kanssa. Opetushallitus rahoittaa hanketta.

Lisätietoja

Heikki Varis
hankepäällikkö
040 319 3060
heikki.varis@luovi.fi