Erkkaa verkossa
Maksuttomia verkkoluentoja
Erkkaa verkossa -luentosarja tarjoaa luentoja kaikille erityistä tukea tarvitsevien lasten ja nuorten kanssa toimiville ja asiasta kiinnostuneille. Luennot ovat maksuttomia ja kaikille avoimia. Lähetysten kuvaukset ja taltiointi toteutetaan opiskelijatyönä osana Ammattiopisto Luovin media-alan opetusta.
Erkkaa verkossa -streamit toteutetaan yhteistyössä Aluehallintoviraston kanssa.
#erkkaaverkossa #Luovi #avikouluttaa



Seuraavat luennot

Erkkaa verkossa -luentotallenteet
Opettajien haasteista ratkaisuihin – inklusiivisen pedagogiikan sovelluksia / Suvi Lakkala
Opettajat suhtautuvat inkluusion ideologiaan myönteisesti, mutta ovat tyytymättömiä sen puutteelliseen toteutumiseen käytännössä. Miten inkluusio saataisiin toimimaan? Inkluusio nähdään usein monenlaisten oppijoiden samaan oppimistilaan sijoittamisena, mutta tämä on kaikkein alkeellisin inkluusion tulkinta. Tule kuuntelemaan inklusiivisen pedagogiikan tutkijaa Suvi Lakkalaa, jonka luennolla käsitellään konkreettisesti, mitä inklusiivinen kasvatus tarkoittaa oppilaitoksen arjessa. Luennolla esitellään käytännöllisiä tapoja, joiden avulla rakennat inklusiivista opetusta ja voit suunnitella opetusta heterogeenisille oppijaryhmille. Tutustut myös inklusiivisen pedagogiikan onnistumisen kriittisiin elementteihin.
Ilmoittaudu katsomaan tallennetta tästä linkistä
(Lomake avautuu uuteen välilehteen.)
Aineisto:
Erkkaa verkossa, Suvi Lakkala (PDF, aukeaa uuteen välilehteen)
(Jos olet jo ilmoittautunut luennolle, ilmoittautumisen yhteydessä saamasi luentolinkki toimii myös tallenteen katsomiseen.)
Erityisyys ja tunnetaidot – rakentavan vuorovaikutuksen keinoin / Päivi Salo
Vahvista osaamistasi erityisen tuen oppijan kohtaamisessa rakentavan ja myötäelävän vuorovaikutuksen avulla. NVC, eli non violent communication on tunne– ja tarvetaitoja, jotka usein ovat monen erityisen tuen oppijan turhautumisen taustalla. Saat ymmärrystä ja osaamista tunteidensäätelyn pulmien kohtaamiseen ja varmistat niillä opiskelijan itsesäätelyä ja hyvinvointia opinnoissaan. Luonnollisesti taidot vahvistavat itseymmärrystäsi ja samalla työyhteisön tunneilmaston ymmärtämistä. Opit kohtaamaan tilanteita inhimillisestä näkökulmasta ja vahvista psykologien turvan tuntua. Tule kuuntelemaan tärkeää luentoa tunnetaidoista!
Ilmoittaudu katsomaan tallennetta tästä linkistä
(Lomake avautuu uuteen välilehteen.)
Aineisto:
- Erkkaa verkossa Päivi Salo (PDF, aukeaa uuteen välilehteen)
- Erkkaa verkossa LuuppiDiat 26.4.2023 Päivi Salo (PDF, aukeaa uuteen välilehteen)
Jos olet jo ilmoittautunut luennolle, ilmoittautumisen yhteydessä saamasi luentolinkki toimii myös tallenteen katsomiseen.
Kaikilla vahvuuksilla – laaja vahvuusnäkemys opetuksessa, ohjauksessa ja erityisessä tuessa / Sanna Wenström
Vahvuuksia tulee tunnistaa yhtä tarkasti kuin erityispedagogiikassa tunnistetaan erilaisia oppimisvaikeuksia. Laaja vahvuusnäkemys tarjoaa tutkimukseen ja teoriaan perustuvan viitekehyksen vahvuuksien tunnistamiselle, sanoittamiselle ja jäsentämiselle. Laajan vahvuusnäkemyksen tutkija ja VOIMAKEHÄ®-menetelmän kehittäjä Sanna Wenström avaa vahvuusnäkemyksen taustaa, vahvuuksien merkitystä ja toimintamekanismeja sekä esittelee laajan vahvuusnäkemyksen kuusi erilaista lajia. Luennolla syvennytään myös ajankohtaiseen voimakehätutkimukseen ja tutustutaan käytännön esimerkkeihin laajan vahvuusnäkemyksen ja voimakehätyöskentelyn soveltamisesta opetuksessa, ohjauksessa ja erityisessä tuessa.
Ilmoittaudu katsomaan tallennetta tästä linkistä.
(Lomake avautuu uuteen välilehteen.)
Katso luennon materiaali (pdf) tästä linkistä.
Jos olet jo ilmoittautunut luennolle, ilmoittautumisen yhteydessä saamasi luentolinkki toimii myös tallenteen katsomiseen.
Turvallisuuden huomioiminen opetushenkilöstön työssä ja omassa toiminnassa / Tomi Jokivalli
Luennolla käsitellään turvallisuuteen liittyviä lakeja ja velvoitteita sekä mietitään, mitä jokainen voi itse tehdä oman turvallisuutensa eteen erilaisissa oppimisympäristössä. Pääpaino luennolla on tilanteiden ennalta ehkäisemisessä ja ennakoinnissa. Mitä sitten, jos uhkaava tilanne kuitenkin tulee? Miten toimin tilanteessa? Mitä ihmisessä tapahtuu stressitilanteessa? Entä mitä olisi hyvä huomioida tilanteen jälkeen?
Osallistuja saa valmiuksia ennakoida asioita ja toimia haastavissa sekä uhkaavissa tilanteissa. Opit huomioimaan turvallisuutta oppilaitoksessa erilaisissa oppimisympäristöissä sekä tiedostat oman toimintasi vaikutuksen turvallisuuteen. Lisäksi luennolla käydään läpi keinoja stressireaktioiden aiheuttamien vaikutusten vähentämiseksi.
Kouluttajana Tomi Jokivalli, turvallisuusalan kouluttaja, toimitusjohtaja Turvavuoksi Oy
Ilmoittaudu katsomaan tallennetta tästä linkistä.
Tallenne on katsottavissa 31.5.2024 saakka.
Katso luennon materiaali (pdf) tästä linkistä
Jos olet jo ilmoittautunut luennolle, ilmoittautumisen yhteydessä saamasi luentolinkki toimii myös tallenteen katsomiseen.
Erilaisten oppijoiden oppimista sujuvoittavat digivälineet / Riikka Marttinen
Kuinka tukea erilaisia oppijoita digitaalisten taitojen harjoittelussa? Entä millainen on saavutettava ja turvallinen digitaalinen oppimisympäristö? Tiedätkö jo, millaisia oppimista tukevia välineitä ja keinoja löytyy?
Luennon aikana saat vinkkejä erilaisen oppijan tukemiseen, saavutettavien oppimismateriaalien ja -ympäristöjen luomiseen. Lisäksi luennolla esitellään lukemista, kirjoittamista ja keskittymistä sujuvoittavia välineitä ja keinoja. Tutustumme muutamiin Microsoftin ja Googlen oppimisympäristöjen hyödyllisiin asetuksiin ja toimintoihin sekä digitaalisiin apuvälineisiin ja sovelluksiin. Opit kuinka tuotetaan tekstiä sanelemalla ja miten teksti muutetaan puheeksi. Luennon aikana näet myös esimerkkejä erilaisista monikanavaisista digitaalisista ohjausmateriaaleista ja oppimisympäristöistä.
Asiantuntijana Riikka Marttinen, erityisasiantuntija, toimintaterapeutti, Erilaisten oppijoiden liitto, Oppimisen apuvälinekeskus.
Ilmoittaudu katsomaan tallennetta tästä linkistä.
Tallenne on katsottavissa 31.12.2023 saakka.
Katso luennon materiaali (pdf) tästä linkistä
Jos olet jo ilmoittautunut luennolle, ilmoittautumisen yhteydessä saamasi luentolinkki toimii myös tallenteen katsomiseen.
Haasteena haastava nuori? Haastavasti käyttäytyvän nuoren kohtaaminen ja ohjaaminen / Juho Viitanen, Ammattiopisto Luovi
Haastavasti käyttäytyvä nuori haastaa meidät tarkastelemaan omaa tapaamme kohdata, ohjata ja olla vuorovaikutuksessa. Mutta mitä seikkoja haastavan käyttäytymisen taustalla voi olla? Tällä luennolla perehdytään haastavan käyttäytymisen kohtaamisen ja ennaltaehkäisemiseen sekä aggressiivisesti käyttäytyvän nuoren kanssa toimiseen työrauhaa edistäen.
Luennoitsijana toimii KM, erityisopettaja Juho Viitanen, joka toimii Ammattiopisto Luovin Helsingin yksikössä VALMA-koulutuksen opettajana. Tätä ennen hän on toiminut kymmenen vuotta erityisluokanopettajan peruskoulussa luokka-asteilla 1. – 9. Viitanen toimii asiantuntijana lasten- ja nuorten käyttäytymisen haasteisiin sekä työrauhaan liittyvistä teemoista, ja konsultoi opetushenkilöstöä pedagogisten keinojen hyödyntämisestä työrauhan edistämiseksi. Hän on myös kysytty ja innostava luennoitsija.
Ilmoittaudu katsomaan tallennetta tästä linkistä.
Jos olet jo ilmoittautunut luennolle, ilmoittautumisen yhteydessä saamasi luentolinkki toimii myös tallenteen katsomiseen.
Erkkaa verkossa -podcast
Erkkaa verkossa -podcastia voit kuunnella sekä Spotifyssa että Apple Podcasteissa. Erkkaa verkossa -podcastissa käsittelemme ammatillisen erityisopetuksen ajankohtaisia aiheita, tarjoamme käytännön vinkkejä, ajatuksia ja ajankohtaista tietoa erityistä tukea tarvitsevien kanssa työskenteleville.
- Täsmätyökykyisen työllistäminen ja täsmätyötehtävätJaksossa kerrotaan kannustavia kokemuksia työelämäkumppaneiltamme täsmätyökykyisen työllistämisestä sekä tarjotaan vinkkejä palkkaamista helpottavista tukimuodoista.
- Erkka-ohjaajatErkka-ohjaajat – Koulunkäynnin ohjaajan työ toisella asteella erityistä tukea tarvitsevien opiskelijoiden ryhmissä. Mitkä asiat ovat merkityksellisiä nuorten ohjaamisessa ja kohtaamisessa? Luovin opiskelijoiden omat ajatukset näistä teemoista muodostavat tämän podcast-jakson rungon. Teemoista keskustelevat Luovin ammatilliset erityisopettajat Sanna Häkkilä-Ruottinen ja Satu Tuulasvirta sekä asiantuntijavieraana opiskelija-asiain päällikkö Riina Karvonen. Jakso on suunnattu tuleville ohjausalan ammattilaisille, jotka toimivat erityistä tukea tarvitsevien opiskelijoiden kanssa. Jakso toimii perehdyttämisen välineenä ohjaustyötä aloittaville sekä esimerkiksi opetusmateriaalina kasvatus- ja ohjausalalla. Esimerkit ovat toiselta asteelta, mutta sisältöjä voi soveltaa hyvin myös muihin ohjauksen ympäristöihin.
- Täsmätyökykyisten ohjaus työelämässäTässä podcast-jaksossa Jaana Koskinen ja Iida Kononoff kertovat käytännön vinkkejä ja kokeilemisen arvoisia vinkkejä täsmätyökykyisten osaajien ohjauksen tueksi työelämään.
- Uraohjaus – WATTI-hankkeen podcastOpinto-ohjaaja Mika Takalo kertoo uraohjauksesta (ura- ja jatkosuunnitelma) sekä sen toteuttamisesta ammatillisessa oppilaitoksessa. Uraohjauksen yhtenä pääasiallisena tehtävä on auttaa opiskelijaa ymmärtämään, miten tämän hetken valinnat vaikuttavat hänen tulevaisuuteensa. Haastattelijana Marko Ylisirkka. Podcast on tuotettu osana ESR-rahoituksella toteutettavaa WATTI-hanketta.
- Täsmätyö – Erkkaa verkossa -podcastTäsmätyötehtävä tarkoittaa kohdennettua tai räätälöityä työtehtävää, joka on suunniteltu tietylle tekijälle. Erityistukea tarvitsevat osaajat hyötyvät räätälöidyistä työtehtävistä, joissa hänen vahvuutensa pääsevät esille. Täsmätöiden etsiminen ja löytäminen on tärkeää sekä erityistä tukea tarvitsevien opiskelijoiden, että yritysten kannalta.
Livestream-luennot
Olemme vuosien varrella toteuttaneet verkkoluentoja erityispetuksen teemoista. Nämä luennot ovat katsottavissa tallenteina maksutta Livestream-palvelussa osoitteessa www.livestream.com/ammattiopistoluovi
2018
- Hakeutuminen, henkilökohtaistaminen ja erityinen tuki – ajakohtaiswebinaari –Riina Karvonen ja Jaana Heikkinen
- MAMMUTTI 1.0 – Huumekeskustelu NYT!
- Sovellettua liikkumista – kuinka vastata liikkumattomuuden haasteisiin? – Jukka Penttilä
- Pedagoginen hyvinvointi ja psotiviinen psykologia kouluyhteisössä – Sanna Wenström
- Yhteinen työ – kohti positiivista kouluyhteisöä – Sanna Wenström
- Ammatillisten opintojen aikainen tuki ja ohjaus erityistä tukea tarvitseville maahanmuuttajaopiskelijoille – Eija Honkanen, Haaga-Helia sekä Tiina Räsänen ja Merja Outinen, Omnia
- Turvallisuus oppilaitoksissa – miten jokainen voi vaikuttaa – Harri Hamm
- Kommunikoitko vai kohtaatko? – Jaana Heikkinen, Luovi ja Aslak Rantakokko, Suomen Vanhempainliitto
- Oikeus digitaalisuuteen – digitaalisuuden hyödyntäminen opiskelijan ohjaamisessa – Irmeli Lignell, HAMK
- Esteettömyys ja saavutettavuus oppilaitoksessa – Irmeli Lignell, HAMK
- Erityisen tuen tarpeet – haaste kohtaamiselle? – Kaisa Posti
- Opiskelijalähtöinen yto-opetus – Tarja Järvi
- Valma-koulutuksen tarjoama tuki ja ohjaus erityistä tukea tarvitseville maahanmuuttamaopiskelijoille – Eija Honkanen ja Kirsi Helén Haaga-Helia
- Opiskelijoiden kokemuksia työpaikalla tapahtuvasta oppimisesta
- Työnantajan näkökulmia työpaikalla tapahtuvan oppimisen ohjaamiseen – Hannes Kortesalmi Iin Autokeidas Oy
2017
- Tervareitti ohjauksen muotona – Anna-Kaisa Puusaari, Valteri-Tervaväylä
- Oppimisympäristöt ja nuoria motivoivat pedagogiset ratkaisut – Heidi Viertola
- Toimintakykyarvio.fi-palvelu – Veli-Pekka Nitovuori
- Tavoitteen asettaminen ja arviointi ohjauksen muotona – Pia Kvist, Valteri-Tervaväylä
- Erityisopettajan viestikapula perusopetuksesta toiselle asteelle – Timo Sipilä
- Toimintakyvyn edistäminen – Erja Kaakkuriniemi
- Tietoa kaikille – Marjut Huttunen
- Onnistuneen yhteistyön strategiat ohjauksessa – Piia Jokelainen
- Eväitä arkeen, ope – miten tuen kaikkien opiskelijoiden oppimista – Kaisa Posti
- Sujuva vuorovaikutus kodin ja koulun yhteistyössä – Sari Haapakangas
- Nähty, kuultu, osallinen – Sari Haapakangas ja Anu Uusikylä
Mun reitti – motivoiva ja yhteisöllinen ohjaus – Riina Karvonen ja Henna Ijäs - Motivoivaa meininkiä! -esittely
- Erityistä meininkiä menetelmillä -esittely
- Kohti innostavaa ammatillista koulutusta – Sanna Wenström
- Suunta positiiviseen, ope! – Sanna Wenström
- Hyvä fiilis! – tehdään yhdessä
- Toiminnanohjauksen tukeminen ja strukturoitu opetus – Leena Hintsanen
- Vuorovaikutus ja toiminnalliset menetelmät opetuksessa ja ohjauksessa – Katja Kinnunen
- SOS – Sujuva ohjaus ja siirtymät -aloituswebinaari
- Uudistunut Ruori – ohjauksen ja tuen tarpeen arviointityökalu – Riina Karvonen
- Opiskelijan psyykkisen tuen tarpeet – Riina Karvonen
- Erityisen tuen tarpeet ja henkilökohtaistamisen suunnittelu -aloituswebinaari
- Ammatillisen koulutuksen reformi – kohti uusia toimintatapoja (taltiointi seminaarista)
- Osallisuutta vahvistava yksilöllinen ohjaus – Sanna Häkkilä-Ruottinen ja Jaana Heikknen
2016
- Tuokioita dialogisuudesta – Pirkko Kepanen ja Marja Koukkari
- Moniammatillinen yhteistyö – Riina Karvonen
- Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki 2. asteella – Riina Karvonen
- Hyvinvoiva oppimisympäristö – Riina Karvonen
- Ohjaaminen ja kohtaaminen opiskelijatyössä – Riina Karvonen
- Ruori – Ohjauksen ja tuen tarpeen arviointityökalu – Riina Karvonen
- Oppilaan kohtaaminen ja unelmat – Susanna Lähteenmäki
- Realistinen ammatinvalinta – Sanna Alila
- Arjen laatutyö ammatillisessa koulutuksessa – Marjut Huttunen
- Näkökulmia erilaisuuteen – Sanna Wenström
- Motivaation jäljillä – Sanna Wenström
- Pedagoginen hyvinvointi – Sanna Wenström
- Oppimisen ja osaamisen arvioinnin erot – Pirjo Ruha
- Konsultoiva erityisopettaja opetuksen tukena – Lea Veivo Oulun yliopisto
- Osaamisperusteisuus toisella asteella – Erja Kotimäki
- Oppilashuoltolaki perusopetuksessa – Johanna Pulkkinen Valteri-Tervaväylä
- Selkokieli puheessa ja vuorovaikutuksessa – Susanna Lähteenmäki

Luentoja on toteutettu OPH:n rahoittamissa hankkeissa NET2 – Nivelvaiheessa erityistä tukea, ETUA – Erityisiä taitoja yksilöllisten ja joustavien opintopolkujen tukemiseen, SOS – Sujuva ohjaus ja siirtymät, HET – Henkilökohtaistaminen ja erityinen tuki, Hyvä fiilis – tehdään yhdessä sekä Meininkiä ja menestystä menetelmillä.
Lisätietoja
Marjo Vilppola, koulutuskoordinaattori
marjo.vilppola@luovi.fi, 040 319 3062