Huoltaja opiskelijan tukena

On hienoa, että nuoresi suunnittelee tai on jo aloittanut opintonsa Ammattiopisto Luovissa.  Haluamme jakaa muutamia tärkeitä asioita, jotka huoltajien on hyvä tietää opiskelijan polun varrella.

Toivotamme nuorellesi menestystä opinnoissa. Olemme täällä Luovissa tukemassa hänen opintopolkuaan koko matkan varrella.

Huoltajatunnus Wilmaan

Huoltajana voit luoda oman henkilökohtaisen tunnuksesi Wilmaan Suomi.fi palvelun avulla. Tunnuksen luominen on mahdollista, kun opiskelupaikka on otettu vastaan.

Tuemme yhdessä opiskelijaa

Huoltajan tuki on tärkeää läpi opintojen. Tunnet oman nuoresi parhaiten, ja arvostamme näkemyksiäsi ja tietojasi. Yhdessä tuemme opiskelijan onnistumista opinnoissaan. Toimiva yhteistyömme näkyy myös opiskelijalle myönteisenä.

Vaikka virallinen huoltajuus päättyy nuoren täytettyä 18 vuotta, aikuistuva nuori voi tarvita pitkään tukea opinnoissa ja itsenäisessä elämässä. Tärkeä viesti opiskelijalle on, että voimme kaikki ottaa vastaan tukea ja toimia yhteistyössä läpi elämän.

Opiskelupaikkakunnan sivulta löydät:

  • Milloin ja missä opinnot alkavat
  • Työvuoden päivämäärät ja loma-ajat
  • Keneltä voit kysyä lisätietoja
  • Millaisia palveluja tarjoamme opiskelijoille, esimerkiksi opiskeluhyvinvointi, ruokailu ja vapaa-ajan toiminta
  • Lisätietoja asuntolasta ja yhteystiedot asuntolaan
  • Tietoa koulutuksista ja tutkinnoista
  • Luovin esittelyt, avoimet ovet ja muut tapahtumat

Neuvoja ja ohjeita arkeen

Kun huoli herää

Ole ensisijaisesti yhteydessä opiskelijan vastuuopettajaan. Hän tuntee opiskelijan kokonaistilanteen ja osaa tarvittaessa ohjata oikean henkilön puoleen.

Kun opiskelija täyttää 18 vuotta, tarvitsemme häneltä suostumuksen asioimiseen kanssasi. Voimme kuitenkin antaa yleistä tietoa tai ohjata tilanteen mukaan.

Miten ilmoitan poissaoloista

Poissaoloista ilmoittaminen ja poissaolojen seuranta 

  • Sovellamme opiskelijoiden poissaoloissa työelämän käytänteitä. Poissaolojen seuranta perustuu varhaiseen välittämiseen ja työelämän pelisääntöjen oppimiseen ja niiden noudattamiseen jo opiskelujen aikana.
  • Mikäli opiskelija on poissa opetuksesta, hänen tulee viipymättä ilmoittaa siitä vastuuopettajalle tai ohjaajalle sovitulla tavalla, esimerkiksi Wilma-viestillä, soittamalla, Teams-viestillä tai tekstiviestillä. Työelämässä oppimisen aikana poissaoloilmoitus on tehtävä sekä työpaikkaohjaajalle että vastuuopettajalle. Alaikäisen opiskelijan huoltaja saa tunnukset Wilmaan. Sieltä voi seurata opintojen etenemistä, opintoihin osallistumista ja lähettää viestejä vastuuopettajille.
  • Etukäteen tiedossa oleviin poissaoloihin opiskelijan tulee tehdä poissaolohakemus Wilmassa. Päätöksen hakemuksesta tekee:
    • vastuuopettaja 1-3 päivää
    • koulutuspäällikkö 4-14 päivää
    • koulutusjohtaja 15-30 päivää

Luovissa on käytössä Poissaoloihin puuttumisen malli, jonka mukaisesti toimimme tilanteissa, joissa herää huoli opiskelijan runsaista poissaoloista. Tutustu alapuolelta löytyvään malliin.

Poissaoloihin puuttumisen malli

Opiskelijalla paljon luvallisia poissaoloja

Mikäli opiskelijalla on luvallisista syistä poissaoloja, huomioidaan tilanne osaamisen hankkimisen suunnitelmassa (HOKS) niiden opintojen osalta, joihin poissaolo vaikuttaa. Opiskelijan on mahdollista hankkia osaamista läsnä-, etä-, monimuoto- ja verkko-opiskelussa. Oleellista on, että osaaminen karttuu ja opinnot etenevät suunnitellussa aikataulussa.

Mikäli luvalliset poissaolot hidastavat opinnoissa edistymistä, täytyy HOKS-päivityksessä huomioida muuttunut tilanne:

  • Opinnot, jotka eivät etene, käynnistyvät ehkä myöhemmin kuin alun pitäen suunniteltiin
  • Valinnaisten opintojen ollessa kyseessä mahdollisesti tarkastellaan valintaa uudelleen.

Opiskelija on poissa ilman lupaa

Vastuuopettaja tai ohjaaja on yhteydessä opiskelijaan poissaolopäivänä, ellei opiskelija ole ilmoittanut poissaolostaan.

Yhteydenpito huoltajaan tai muuhun lailliseen edustajaan, mikäli opiskelijaa ei tavoiteta:

  • Oppivelvollinen opiskelija: Vastuuopettaja, ohjaaja tai opintoneuvoja on yhteydessä oppivelvollisen huoltajaan tai muuhun lailliseen edustajaan jo ensimmäisenä poissaolopäivänä.
  • Täysi-ikäinen opiskelija: Vastuuopettaja, ohjaaja tai opintoneuvoja on yhteydessä huoltajaan tai muuhun lailliseen edustajaan kolmen perättäisen luvattoman poissaolopäivän jälkeen, mikäli siihen on lupa.

Viimeistään kolmantena perättäisenä luvattomana poissaolopäivänä aloitetaan tehostettu opiskelijan tavoittelu (Wilma-viesti, soitto, tekstiviesti, sähköposti, Teams). Vastuuopettajan ja ohjaajan lisäksi opintoneuvoja saa tiedon opiskelijan poissaolosta ja voi tarvittaessa osallistua opiskelijan tavoitteluun.

Mikäli opiskelijaa tai hänen verkostonsa edustajaa ei tavoiteta viiden työpäivän kuluessa tai hän ei toimita selvitystä poissaolostaan, vastuuopettaja lähettää opiskelijalle ja oppivelvollisen huoltajalle kutsun HOKS –neuvotteluun (Wilma-viesti, sähköposti, tekstiviesti tai kirje). Neuvottelu voidaan toteuttaa myös etäyhteydellä.

Jos opiskelija ei osallistu HOKS-neuvotteluun tai toimita selvitystä poissaolostaan, vastuuopettaja vie asian erityisen tuen ryhmän käsiteltäväksi.

Mikäli on syytä olettaa, että opiskelijan poissaoloon liittyy sellaisia seikkoja, jotka herättävät vakavaa huolta hänen turvallisuudestaan tai terveydentilastaan, ollaan yhteydessä opiskelijan lähiomaiseen tai yhteyshenkilöön. Tarvittaessa yhteys myös kuraattoriin, etsivään nuorisotyöhön tai lastensuojeluun.

Opiskelijalla on luvattomia poissaoloja yli 30 tuntia

Poissaolot ovat kertyneet yhtäjaksoisesti

Vastuuopettaja kutsuu opiskelijan ja alaikäisen huoltajan HOKS –neuvotteluun. Opintoneuvoja ja tai opinto-ohjaaja osallistuu neuvotteluun.

Opiskelijan kanssa pohditaan yhdessä poissaoloihin vaikuttavia tekijöitä ja opintojen kokonaistilannetta. Tarvittavat muutokset tehdään HOKSiin.

Opiskelijan yhtäjaksoinen poissaolo käsitellään myös erityisen tuen ryhmässä, joka pohtii menetelmiä ja tukitoimia opiskelijan opintoihin kiinnittymiseksi.

Poissaolot vähitellen kuukauden tarkastelujakson aikana

Mikäli opiskelijalla on useita tiheään toistuvia poissaoloja, käsittelee vastuuopettaja asiaa opintoneuvojan ja opiskelijan kanssa. Tarvittaessa asia viedään erityisen tuen ryhmään, joka voi päätöksellään vaatia opiskelijalta lääkärintodistuksen tai terveydenhoitajantodistuksen jokaisesta poissaolosta.

Opiskelijan (ja huoltajan tai muun laillisen edustajan) kanssa tarkastellaan, etenevätkö opinnot, kertyykö osaaminen vähntään 4,5 osp/kk (tutkinnot) ja/tai HOKSin mukaisesti, vai tarvitaanko muutoksia opiskeluaikaan tai opintojen tavoitteisiin. Valmentavissa koulutuksissa päätoiminen opiskelu 25 viikkotuntia (vs. opintojen rahoitus).

Oppivelvollisella on luvattomia poissaoloja 60-120 tuntia

Oppivelvollisella yli 60 tuntia yhtäjaksoista luvatonta poissaoloa

Mikäli oppivelvollisella opiskelijalla on yhtäjaksoisesti poissaoloja 60 tuntia, vastuuopettaja on yhteydessä opiskelijaan ja huoltajaan sähköpostitse tai puhelimitse ja kertoo opintojen olevan vaarassa päättyä runsaiden poissaolojen takia, mikäli opiskelija ei välittömästi palaa suorittamaan oppivelvollisuuttaan HOKSin mukaisesti tai toimita poissaololleen hyväksyttävää selvitystä. Vastuuopettaja tarjoaa mahdollisuutta HOKS-neuvotteluun, jossa

  • tarjotaan ohjauksellista tukea keskeyttämisen ehkäisemiseksi ja tarvittaessa uuden opiskelupolun löytämiseksi.
  • arvioidaan sairausloman tai kuntouttavien toimenpiteiden tarve.
  • pohditaan muuta määräaikaista oppivelvollisuuden suorittamisen keskeytystä perustelluista syistä.

Vastuuopettaja vie poissaoloasian Erityisen tuen ryhmä käsittelyyn.

Oppivelvollisella yli 90 tuntia yhtäjaksoista luvatonta poissaoloa

Mikäli aikaisemmat poissaoloja koskevat toimenpiteet eivät johda opintojen HOKSin mukaiseen jatkumiseen ja oppivelvollisen yhtämittainen luvaton poissaolo on kestänyt kolme viikkoa, lähetetään opiskelijan huoltajalle sähköpostitse ja Wilman kautta huolikirje, jossa kerrotaan opintojen olevan vaarassa keskeytyä, mikäli opiskelija ei palaa HOKSin mukaisiin opintoihin tai esitä pätevää perustetta poissaoloilleen. Huolikirjeen pohja löytyy tämän näkymän oikeasta sarakkeesta.  Oppivelvollisen poissaoloasia sekä asian käsittelyvaihe viedään myös Erityisen tuen ryhmään.

Mikäli oppivelvollisen poissaolo jatkuu yhtämittaisena neljä viikkoa, Erityisen tuen ryhmä laatii esityksen opiskelijan eronneeksi katsomisesta. Ennen hallintopäätöksen tekoa erityisen tuen ryhmä kutsuu oppivelvollisen ja hänen huoltajansa kuulemiseen. Lue lisää oppivelvollisen eronneeksi katsomisesta Sataman Koulutuksen Eronneeksi katsominen -sivulta. Opiskelijan ja huoltajan kuulemisesta löydät lisätietoa Sataman Koulutuksen Kuuleminen-sivulta.

Oppivelvollisen luvattomat poissaolot (yli 60 h) kertyvät vähitellen kahden kuukauden aikana

Vastuuopettaja tarkastelee opiskelijan ja tarvittaessa opinto-ohjaajan kanssa etenevätkö opinnot, kertyykö osaaminen vähintään 4,5 osp/kk (tutkinnot) ja/tai HOKSin mukaisesti ja tarvitseeko opiskelija lisää vaativan erityisen tuen palveluja opintojen ja opintoihin sitoutumisen tueksi. Opiskelija voidaan ohjata myös muihin opintoja ja hyvinvointia tukeviin palveluihin, kuten opiskeluhuollon palvelut tai opiskelijan muut kuntouttavat tahot.

Valmentavissa koulutuksissa päätoiminen opiskelu 25 viikkotuntia (vs. opintojen rahoitus).

Mikäli opinnot eivät etene, viedään poissaolot erityisen tuen ryhmän käsiteltäväksi. Tarvitessa tehdään muutokset HOKS tavoitteisiin ja vaativan erityisen tuen palveluihin.

Täysi-ikäisellä opiskelijalla on luvattomia poissaoloja 60-120 tuntia

Yli 60 tunnin yhtämittainen poissaolo

Mikäli opiskelijalla on yhtämittaisesti poissaoloja 60 tuntia, vastuuopettaja kutsuu opiskelijan HOKS-neuvotteluun, jossa on mukana vastuuopettaja, koulutuspäällikkö sekä opintoneuvoja ja/tai opinto-ohjaaja.

Opiskelijalle tarjotaan ohjauksellista tukea keskeyttämisen ehkäisemiseksi ja tarvittaessa uuden opiskelupolun löytämiseksi.

  • arvioidaan sairausloman tai kuntouttavien toimenpiteiden tarve
  • määräaikainen opintojen keskeyttäminen perustelluista syistä.

Erityisen tuen ryhmä käsittelee opiskelijakohtaisesti jatkotoimenpiteet ja opiskelijan mahdollisuudet jatkaa opintojaan

Yli 90 tunnin yhtämittainen poissaolo

Mikäli opiskelijalla on yhtämittaisesti poissaoloja 90 tuntia, vastuuopettaja kutsuu opiskelijan  HOKS-neuvotteluun, jossa on mukana vastuuopettaja, koulutuspäällikkö sekä opintoneuvoja ja/tai opinto-ohjaaja. Neuvottelussa kerrotaan opintojen olevan vaarassa päättyä runsaiden poissaolojen takia.  Opiskelijan kanssa laaditaan tarvittavat muutokset HOKSiin.

Lisäksi:

  • opiskelija voi hakea tarvittaessa sairauslomaa tai anoa määräaikaista keskeytystä.
  • opiskelija voidaan ohjata tarvittaviin kuntouttaviin palveluihin.

Poissaolo käsitellään Erityisen tuen ryhmässä jossa arvioidaan opiskelijakohtaisesti jatkotoimenpiteet ja opiskelijan mahdollisuudet jatkaa opintojaan. Opintoneuvoja arvioi, onko tarvetta tehdä valvontailmoitus Kelalle. Lue lisää tämän sivun otsakkeen, Yhteistyö Kelan kanssa, alta.

Yli 60  tuntia poissaoloa kertyy vähitellen kahden kuukauden aikana

Vastuuopettaja tarkastelee opiskelijan ja tarvittaessa opinto-ohjaajan kanssa etenevätkö opinnot HOKSin mukaisesti ja tarvitseeko opiskelija lisää vaativan erityisen tuen palveluja opintojen ja opintoihin sitoutumisen tueksi. Opiskelija voidaan ohjata myös muihin opintoja ja hyvinvointia tukeviin palveluihin, kuten opiskeluhuollon palvelut tai opiskelijan muut kuntouttavat tahot.

Mikäli opinnot eivät etene, viedään poissaolot erityisen tuen ryhmän käsiteltäväksi. Tarvitessa tehdään muutokset HOKS tavoitteisiin ja vaativan erityisen tuen palveluihin.

Täysi-ikäisellä opiskelijalla on luvattomia poissaoloja yi 120 tuntia

Poissaoloja yhtäjaksoisesti yli 120 tuntia

Vastuuopettaja kutsuu opiskelijan HOKS-neuvotteluun, jossa ovat läsnä vastuuopettaja, koulutuspäällikkö sekä opinto-ohjaaja ja/tai opintoneuvoja. HOKS-neuvottelussa opiskelijalle kerrotaan opintojen olevan vaarassa päättyä runsaiden selvittämättömien poissaolojen takia.

Opiskelijaa voidaan ohjata

  • hakemaan sairauslomaa
  • hakemaan määräaikaista opintojen keskeytystä
  • muiden palveluntuottajien kuntouttaviin palveluihin

Erityisen tuen ryhmä arvioi opiskelijan mahdollisuutta palata opintojen pariin ja millaisia muutoksia opiskelun tavoitteisiin tai opiskelijan vaativan erityisen tuen palveluihin on tarvetta laatia.

Erityisen tuen ryhmä voi laatia esityksen opiskelijan eronneeksi katsomisesta. Ennen hallintopäätöksen tekoa erityisen tuen ryhmä kutsuu opiskelijan kuulemiseen. Lue lisää eronneeksi katsomisesta Sataman Koulutuksen Eronneeksi katsominen -sivulta. Lisätietoa opiskelijan kuulemisesta löydät Sataman Koulutuksen Kuuleminen-sivulta

Poissaolot kertyvät vähitellen kuuden kuukauden aikana

Vastuuopettaja kutsuu koolle HOKS-neuvottelun, jossa yhdessä opiskelijan kanssa arvioidaan opintojen etenemistä ja sovitaan tarvittaessa opiskelujärjestelyistä ja opintojen tuesta.  HOKS-neuvottelussa ovat tarvittaessa mukana myös koulutuspäällikkö sekä opintoneuvoja ja /tai opinto-ohjaaja. Opintojen etenemistä arvioitaessa voidaan käyttää KELA:n määritelmää päätoimisesta opiskelusta, jolloin opintojen tulisi edetä vähintään 4,5 osp. / tukikuukausi.

Tarvittaessa arvioidaan uudelleen opintojen tavoitteet ja tehdään muutokset opiskelijan HOKSiin

​​​​​​​Opintoneuvoja tekee tarvittaessa ilmoituksen KELA:lle mikäli opinnot eivät ole edenneet HOKSin mukaisesti. Valvontailmoitus tehdään mahdollisuuksien mukaan yhdessä opiskelijan kanssa. Lue lisää tämän sivun otsakkeen, Yhteistyö Kelan kanssa, alta. ​​​​​​​

Usein kysytyt kysymykset

Usein kysytyt kysymykset -sivulle on koottu yleisimpiä opiskeluun, koulutuksiin ja hakemiseen liittyviä kysymyksiä. Voit hakea kysymyksiä aihealueittain.

Tutustu myös

Mahdollisuus antaa palautetta

Huoltajien antama palaute on meille ensiarvoisen tärkeää. Siksi me Luovissa toteutamme joka vuosi kyselyn, jossa jokaisella huoltajalla on mahdollisuus antaa palautetta oman nuorensa opintojen toteutumisesta ja yksilöllisistä opintopoluista. Käsittelemme palautteet sekä paikallisesti että Luovi-tasolla ja kehitämme palvelujamme palautteiden pohjalta. Voit tutustua Huoltaja-palautteen yhteenvetoon Luovi-laatu -sivulla.

Vuosittaisen palautteen lisäksi meihin voi aina olla yhteydessä kaikissa nuoresi opiskeluun liittyvissä asioissa esimerkiksi Wilman kautta.