Kysymyksiä ja vastauksia

Tällä sivulla voit esittää opiskeluun, koulutuksiin ja hakemiseen liittyviä kysymyksiä. Kysymyksiin vastataan arkisin vuorokauden kuluessa. Kysymys julkaistaan yhtä aikaa vastauksen kanssa. Nimi ja sähköpostiosoite -kenttien sisältöä ei näytetä julkisesti. Sivuston ylläpito näkee antamasi sähköpostiosoitteen. Sivulle on myös koottu yleisimmät kysymykset sekä niihin vastauksia.

Koulutustarjontaan ja hakemiseen liittyvissä kysymyksissä sinua auttaa myös Luovin hakutoimisto.

 • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

 

Hakeminen

Kauanko hakemukseni on voimassa?

Kevään haun hakemus on voimassa hakuajan 11.3.-1.4.2020. Jatkuvan haun hakemus on voimassa 4 kuukautta hakupäivästä alkaen.

Jos haen kevään haussa, voinko hakea myös jatkuvassa haussa?

Kyllä voit.

Jos haen yhteishaussa ammatilliseen oppilaitokseen, voinko hakea myös vaativan erityisen tuen haussa?

Kyllä voit.

Miten menettelen, mikäli tulen valituksi sekä yhteishaussa että vaativan erityisen tuen haussa?

Sinun tulee valita, kumman opiskelupaikan otat vastaan.

Jos minulla on jo tutkinto, voinko hakea uudelleen opiskelemaan?

Uuden koulutuksen tarve tulee ensin selvittää. Joskus peruste voi olla terveydellinen ja sinulla on siitä esimerkiksi lääkärin kirjoittama lausunto. Lääkäri voi todeta, ettet voi työskennellä enää alalla, johon olet kouluttautunut.

Hakemusten liitteiden lähettäminen sähköisessä muodossa

Miten saan dokumenteista sähköisiä liitteitä?

Kaikki hakemuksiin sähköisesti lähetettävät liitteet toivomme olevan pdf-muodossa. Tässä vaihtoehtoja siitä, miten saat dokumenteistasi sähköisiä. Viimeinen vaihtoehto on lähettää liitteet kuvamuodossa (jpeg) jos et millään saa tiedostoja muutettua.

1 Skannaamalla (skannerilla tai erillisellä kuvanlukijalla). Skannauksessa tieto tallentuu pdf-muotoon, jolloin voi mahduttaa useita sivuja samaan tiedostoon. Varsinkin kun lähetetään isot määrät erillisiä sivuja, se hoituu helpoiten varsinaisella skannauslaitteella.

2 Liitteitä voi lähettää myös matkapuhelimella. Puhelimen kameralla voit ottaa kuvia erillisistä dokumenteista. Kuvia otettaessa on kuitenkin huomioitava tarkasti seuraavat seikat.

Kun kuvaat suoraan matkapuhelimen kamerasovelluksella kuvat tallentuvat puhelimeesi jpeg-muodossa. Jos otat esim.10 kuvaa niin jokaisesta otoksesta tulee 10 erillistä tiedostoa. Näiden jpeg-kuvien käsittely on oppilaitoksessa erittäin työlästä ja tiedostot tulisi saada pdf-muotoon (monisivuinen sähköinen pdf- liitetiedosto). Tähän voidaan käyttää puhelimen skannaustoimintoa.

Jos Android-puhelimessasi on Google Drive, voit päästä helpoimmalla käyttämällä sitä myös skannaamiseen. Skannaustoiminnon käyttö on helppoa, ja saat lopputuloksen heti pdf-tiedostona Google Drive -kansioon.

Näin löydät skannaustoiminnon (Android-puhelin)

 1. Avaa Google Drive ja paina sinistä plusnappia. Valitse sitten Skannaa ja ota kohteesta kuva. Sovellus saattaa pyytää lupaa käyttää puhelimen kameraa. Salli se, niin pääset eteenpäin. Plusmerkistä saat samaan pdf-tiedostoon useamman sivun.
 2. Paina oikeanpuoleista valintamerkkiä, kun kaikki on valmista. Tiedosto tallentuu automaattisesti Google Drive -tilillesi.
 3. Kun tiedosto on Google Drivessä, voit tehdä sille samoin kuin muillekin tiedostoille: jakaa linkkinä muille, liittää Gmail-sähköpostiin, ladata työpöydälle jne.

Skannaus iPhonen Muistiinpanot-sovelluksella

Applen mobiililaitteiden uusilla käyttöjärjestelmillä (iOS 11 tai uudempi) voidaan skannata asiakirjoja Muistiinpanot-sovelluksella (Notes). Sovellus on sisäänrakennettuna iPhoneissa ja iPadeissa.

 1. Avaa Muistiinpanot -sovellus (Notes)
 2. Luo uusi muistiinpano (klikkaa neliötä, jossa on kynä)
 3. Klikkaa + -merkkiä.
 4. Klikkaa Skannaa dokumentteja (Scan Documents)
 5. Sovellus tunnistaa asiakirjan alueen) ja skannaa sen automaattisesti.
 6. Säädä asiakirjaa tarvittaessa vetämällä kulmista. Paina Pidä tämä (Keep Scan).
 7. Paina Valmis / Tallenna (Done / Save).

Sähköiset liitteet voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen hakutoimisto(a)luovi.fi, lähettäminen on lähettäjän vastuulla. Otamme vastaan myös paperisia liitteitä postitse osoitteeseen Ammattiopisto Luovi, Hakutoimisto, PL 389, 90101 Oulu.

Opiskelijavalinta

Miten hakemusten käsittely etenee?

Jotta hakemusta voidaan käsitellä, siihen tarvitaan lisäksi liitteet. Hakemusta käsitellään Luovissa ja hakija kutsutaan mahdollisesti haastatteluun. Haastattelun jälkeen hakemus käsitellään valintakokouksessa.

Kutsutaanko kaikki haastatteluun? Jos olin koulutuskokeilussa, kutsutaanko minut uudelleen haastatteluun?

Valinnan tueksi voidaan järjestää haastattelu, koulutuskokeilu tai valintakurssi sekä tarvittaessa soveltuvuustehtävä. Hakukelpoiset hakijat kutsutaan haastatteluihin tai valintakurssille. Koulutuskokeilussa tai tutustumassa olleita hakijoita ei kutsuta haastatteluun. Jos hakijalla on useita hakuja Luoviin, hänet kutsutaan ylimpänä olevan hakutoiveen mukaiseen haastatteluun

Milloin saan tietää pääsinkö opiskelemaan? Miten valinnasta ilmoitetaan valitulle?

Jos haet kevään 2020 vaativan erityisen tuen haussa, sinulle ilmoitetaan valinnan tulos kirjeitse aikaisintaan 11.6.2020. Jatkuvassa haussa hakevia tiedotetaan valintojen tuloksesta kirjeitse mahdollisimman pian jatkuvan haun valintakokouksen jälkeen. Valintakokouksia on yleensä vähintään kerran kuukaudessa. Kaikille hakijoille (valituille ja ei valituille) lähetetään kirje hakemuksen käsittelystä.

Voiko varasijalta päästä opiskelemaan? Kauanko varasijat ovat voimassa?

Kevään vaativan erityisen tuen haussa varasijat ovat voimassa 14.8.2020 saakka. Eli edellä mainittuun päivämäärään saakka voi päästä varasijalta opiskelemaan. Jos hakija tulee valituksi varasijalta, hänelle lähetetään valintakirje postitse.

 

Opiskelupaikan vastaanottaminen

Miten vastaanotan opiskelupaikan?

Opiskelijaksi valituille lähetetään kirje, jossa on ohjeet ja lomakkeet opiskelupaikan vastaanottamista varten. Opiskelupaikka pitää ottaa vastaan määräpäivään mennessä. Kevään vaativan erityisen tuen haussa voi opiskelupaikan ottaa vastaan myös sähköisesti linkin kautta. Jos hakija ottaa paikan vastaan sähköisesti, tulee palautettavat lomakkeet kuitenkin lähettää oppilaitokseen. Jos opiskelupaikkaa ei oteta vastaan määräajassa se peruuntuu.

Miten perun opiskelupaikan?

Opiskelupaikan voi perua ilmoittamalla siitä kirjallisesti oppilaitokseen mahdollisimman pian, kuitenkin viimeistään määräpäivään mennessä. Perumisen voi tehdä opiskelupaikan vahvistamislomakkeella tai sähköpostilla osoitteeseen hakutoimisto@luovi.fi.

Voinko siirtää opiskelujen aloitusta?

Opiskelujen aloitusta voi mahdollisesti siirtää esimerkiksi terveydellisistä syistä, armeijan tai muun painavan syyn vuoksi. Opiskelupaikan siirto käsitellään yksilöllisesti, kunhan tarvittavat dokumentit ovat saapuneet oppilaitokseen.

Asuminen

Maksaako asuminen?

Mikäli saat asuntolapaikan Luovin asuntolasta ja opiskelet valmentavassa koulutuksessa tai perustutkinnossa, asuminen on maksutonta.

Onko asuntolassa saatavilla yhden hengen huoneita?

Asuntoloissa on pääasiassa kahden hengen huoneita. Jos asuntolassa on tilaa ja hakijalla on jokin erityinen peruste tai tarve omalle huoneelle, niin silloin voi mahdollisesti saada myös yhden hengen huoneen. Yhden hengen huoneen tarpeesta olisi lisäksi hyvä esittää lääkärinlausunto tai muu selvitys.

Onko asuntolassa yövalvonta?

Kyllä, asuntoloissa on yövalvonta.

Voinko asua Luovin asuntolassa viikonloppuisin?

Luovin asuntolat ovat kiinni viikonloppuisin ja oppilaitoksen loma-aikoina.

 

 

Koulutussopimus ja oppisopimus

Työelämässä oppimista voidaan järjestää käytännön työtehtävien yhteydessä koulutussopimuksella tai oppisopimuksella. Oppilaitos vastaa siitä, että työpaikalla järjestettävä koulutus on tavoitteellista ja ohjattua. Opiskelija voi hankkia osaamista joko kokonaan koulutussopimukseen tai oppisopimukseen perustuen tai yhdistellä näitä joustavasti.

Mitä koulutussopimus tarkoittaa?

Koulutussopimukseen perustuvassa koulutuksessa opiskelija hankkii osaamista työpaikalla käytännön työtehtävien yhteydessä. Opiskelija ei ole työsuhteessa eikä hänelle makseta palkkaa. Koulutussopimus voidaan sopia tutkintokoulutukseen, ammatilliseen koulutukseen valmentavaan koulutukseen (VALMA) sekä työhön ja itsenäiseen elämään valmentavaan koulutukseen (TELMA).

Mitä oppisopimuskoulutus tarkoittaa?

Oppisopimuksella voi suorittaa perus-, ammatti- tai erikoisammattitutkinnon, tutkinnon osia/osan tai pienemmän kokonaisuuden tutkinnon osasta. Työnantaja maksaa oppisopimusopiskelijalle työehtosopimuksen mukaista palkkaa. Työajan on oltava koulutuksen tavoitteiden mukaisissa työtehtävissä vähintään keskimäärin 25 tuntia viikossa.

Jos oppisopimuksella opiskeleva opiskelija ei saa palkkaa lähiopetuspäivien ajalta, miten toimitaan?

Opiskelijalla on oikeus hakea lähiopetuspäiviltä opintososiaalisina etuuksina päivärahaa 15 € / pv ja lisäksi perheavustusta 17 € / pv, jos opiskelijalla on huollettavanaan alle 18-vuotias lapsi.

Maksetaanko oppisopimuksella opiskelevalle matka- ja majoituskorvauksia?

Jos matka opiskelijan kotoa oppilaitokseen on yli 10 km suuntaansa, voi opiskelija hakea matkakorvauksia. Matkakulut korvataan halvinta matkustustapaa käyttäen. Opiskelijalla on oikeus matkakorvaukseen yhdeltä edestakaiselta matkalta viikossa. Jos oppilaitos on kauempana ja koulutuksen järjestäjän oppimisympäristöissä tapahtuva osaamisen hankkiminen edellyttää yöpymistä, opiskelija voi hakea 8 € / vrk majoituskorvausta.

Mitä korvauksia työnantaja saa oppisopimuksesta?

Ammattiopisto Luovi maksaa työnantajalle koulutuskorvausta työelämässä oppimisen ohjauksesta.

Opiskelu Luovissa

Milloin opiskelu alkaa?

Kevään vaativan erityisen tuen haussa hakevilla opiskelu alkaa elokuussa. Jatkuvassa haussa hakevien opiskelun aloittamisajankohta sovitaan yksilöllisesti. Opiskelun voi aloittaa joustavasti lukuvuoden aikana.

Kauanko opiskelu kestää?

Opintojen alussa sinulle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), jossa huomioidaan aikaisemmat opintosi, työkokemuksesi sekä muu osaaminen. Suunnitelman mukaan määräytyvät myös opintojesi laajuus ja kesto. Ammatilliseen koulutukseen valmentava, eli Valma koulutus kestää yleensä vuoden.

Miten Luovi eroaa yleisestä oppilaitoksesta?

Ammattiopisto Luovi on ammatillinen erityisoppilaitos. Luoviin valitaan opiskelijoita, jotka ovat oikeutettuja saamaan opinnoissaan ja työllistymisessään erityistä ohjausta, tukea ja neuvontaa. Luovissa opiskellaan pienissä ryhmissä ja opiskelu on yksilöllistä ja käytännönläheistä. Jokaisella ryhmällä on oma vastuuopettaja. Opettajien työpareina on ohjaajia. Heidän lisäkseen opiskeluasi tukevat myös opintoneuvojat, opinto-ohjaajat, työhönvalmentajat ja muut työntekijät. Sopivat tukitoimet suunnitellaan yhdessä sinun kanssasi.

Maksaako opiskelu?

Luovissa opiskelu on maksutonta perustutkintokoulutuksissa, valmentavissa koulutuksissa (Valma ja Telma) sekä myös ammatti- ja erikoisammattitutkinnon opiskelijoille.

Maksaako oppimateriaalit tai työvaatteet?

Luovissa oppimateriaalit ja työvaatteet ovat opiskelijoille maksuttomia perustutkinto koulutuksissa sekä valmentavissa koulutuksissa (Valma ja Telma).

Mitä taloudellista tukea voin saada opintoihini?

Voit hakea esimerkiksi opintotukea, kuntoutusrahaa, koulumatkatukea tai opiskella työttömyysetuudella. Kysy asiasta tarkemmin omalta opintoneuvojaltasi tai Kelasta.

Voiko Luovissa opiskella englanniksi/ruotsiksi tai muilla kielillä?

Luovissa opetuskielenä on suomi ja opiskelijalla tulee olla riittävä suomen kielen taito opiskeluun.

Onko teillä kielitestejä tai tarvitseeko olla kielitodistus, jos äidinkieli on muu kuin suomi?

Tällä hetkellä Luovissa ei ole käytössä kielitestejä. Jos sinulle on tehty kielitestit jossain toisessa oppilaitoksessa, voit liittää tulokset hakemuksen liitteeksi.

Muut kysymykset

Onko teillä mahdollisuus suorittaa esimerkiksi hygieniapassia tai työturvallisuuskorttia?

Luovilla ei ole mahdollista suorittaa hygieniapassia omana kurssina, vaan esimerkiksi ravintola- ja catering-alan perustutkinnossa hygieniapassin suorittaminen sisältyy opintoihin. Työturvallisuuskortin suorittaminen sisältyy puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan perustutkintokoulutukseen.

Tehdäänkö teillä opiskelijatöitä?

Luovista voi ostaa opiskelijatyönä tuotteita ja työsuorituksia. Pyydä tarjous toivomastasi tuotteesta/työstä suoraan yksiköstä. Opiskelijatöissä aikataulut sovitetaan opintojen mukaan. Tarkempaa tietoa opiskelijatöistä löydät oheisen linkin kautta: https://luovi.fi/tyolle-tekija/tilaa-opiskelijatoita/

Hei! Kuulisimme mielellämme palautteesi sivustostamme, jotta voimme palvella jatkossa entistä paremmin.

Miten arvioisit Luovi.fi -sivuston käyttökokemuksesi?

 • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.